If you think well, you cook well...

Masak Kicap Lengkuas


Masak Kicap Lengkuas


Bahan A (Perap selama 1 jam atau lebih) :

1 ekor ayam / 1 kg daging

1 senduk kicap masin 

1 senduk kicap  manis

1 senduk cuka 


Bahan B (kisar) :

11 tangkai cili kering (klu nak pedas boleh tambah cili) 

2 biji bawang besar saiz besar

3 ulas bawang putih

1 inci halia 

2 inci lengkuas


Bahan lain:

+- 2 senduk minyak 

(Agak²lah tak sikit tak banyak sangat) 


Cara :

1. Rebus Bahan A hingga kering 

(Jika daging; setelah kering tambah air dan rebus lagi hingga kering..sehingga daging empuk) 

2. Panaskan minyak tumis Bahan B. Masak sehingga wangi - sehingga pecah minyak. 

3.Masukkan Bahan A yg telah direbus, tambah sedikit air, masak hingga mendidih. 

3. Sesuaikan rasanya, boleh tambah kicap atau secubit gula. 


Nota: resepi ini saya dapat dari Cikgu Maskiah











No comments:

Adbox

@templatesyard