If you think well, you cook well...

Masak Asam Ikan Tenggiri



Bahan-bahan:
4 keping ikan tenggiri - dicuci dan dilumur dengan garam kunyit kemudian digoreng tapi jangan terlalu garing
2 biji bawang besar - dipotong bulat
4 ulas bawang putih - dipotong halus
1 biji cili hijau - dipotong menyerong
1 biji cili merah - dipotong menyerong
1 inci halia - dipotong nipis
1 batang serai - dipotong halus atau boleh juga dititik
1 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, cili hijau, cili merah, halia, bawang putih dan serai.
  2. Apabila bawang telah layu, masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan dan kacau sehingga rata. Biarkan mendidih seketika.
  4. Masukkan garam dan gula secukupnya kemudian tutup api.




Share:

No comments: