Laksa Kari


Bahan-bahan utama

1.5L stok ayam
21⁄2 sudu teh gula perang
450g isi ayam
12 ekor udang
2 cawan santan kelapa (saya guna santan kelapa sawit)
12 bebola ikan
150 g tofu goreng (dihiris nipis-nipis)
500 g mee/meehoon/laksa/spagethi 
5 keping asam gelugor
sedikit minyak masak
sedikit taugeh
garam secukup rasa

Bahan-bahan hiasan

bawang goreng 
daun pudina
sambal cili
limau kasturi

Bahan-bahan untuk kuah

8 tangkai cili kering
2 sudu besar udang kering
5 ulas bawang merah
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
2 batang serai
6 biji buah keras
1 sudu besar belacan (saya tak letak belacan) 
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh paprika
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu the serbuk kunyit

Cara memasak

1. Celur mee/meehoon/laksa atau rebus spagethi hingga lembut.
2. Semua bahan untuk kuah dikisar sekali. Jika kering masukkan sedikit air.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar. Kacau hingga naik bau.
4. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih.
5. Masukkan isi ayam dan biarkan mendidih sekejap.
6. Masukkan udang dan biarkan mendidih sehingga udang dan ayam masak
7. Masukkan santan, bebola ikan dan tofu goreng. Biarkan mendidih.
8. Masukkan garam secukup rasa dan sedia untuk dihidangkan.
9. Untuk menghidang, masukkan mee/meehoon/laksa/spagethi ke dalam mangkuk, masukkan kuah kemudian dihias dengan bahan-bahan hiasan.

Note: Resepi asal di sini