Daging Goreng Berhalia dengan Asparagus

Bahan-bahan

500gm daging batang pinang - dihiris nipis
4 ulas bawang putih - dicincang halus
3 sudu makan halia muda yang telah dihiris nipis
20 batang asparagus - dipotong memanjang
4 sudu makan air
1 biji cili merah - belah dan buang biji kemudian potong menyerong
Daun bawang - dipotong halus.

Bahan untuk perap

1 sudu teh minyak masak
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh sos tiram
1 sudu teh halia yang telah diparut
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh kicap
1 sudu makan serbuk kari daging

Penyediaan


  1. Satukan bahan perapan di dalam mangkuk dan kacau sebati. Gaul daging dengan bahan perapan tersebut dan perap selama 3 jam.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia.
  3. Masukkan perapan daging tadi dan air. Kacau hingga daging empuk.
  4. Masukkan asparagus dan rasa garamnya.
  5. Hidangkan dengan hiasan cili merah dan daun bawang.

Note: Resepi dari buku 400 RESEPI TERBAIK CHEF WAN


1 comments:

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung