If you think well, you cook well...

Siakap Masak Masam Manis


Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan siakap - dicuci sehingga bersih
  • 5 ulas bawang merah - dicincang halus
  • 3 ulas bawang putih - dicincang  halus
  • 1/2 inci halia - dicincang halus
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat-bulat
  • 1 biji tomato - dibelah enam
  • 1 biji cili merah - dibuang biji dan dipotong memanjang
  • 1 biji cili hijau - dibuang biji dan dipotong memanjang
  • sos tomato
  • sos cili
  • garam
  • gula


Cara memasak
  1. Ikan siakap dilumur dengan garam kunyit dan disalut dengan sedikit tepung gandum, kemudian digoreng sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga garing.
  3. Masukkan sos tomato dan sos cili. Jika terlalu kering, bolehlah tambah sedikit air dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan bawang besar, cili hijau, cili merah dan tomato.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Angkat dan curahkan ke atas ikan yang telah diletakkan di atas pinggan.
Share:

No comments: