If you think well, you cook well...

Rendang Daging Berkentang



Bahan-bahan
  • 500gm daging - dibersihkan dan dipotong mengikut kesukaan
  • 1 cawan santan
  • 3 biji kentang - dibuang kulit dan dibelah empat
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 sudu teh garam masalla
  • 2 keping asam gelugor
  • garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci halia
  • 3 batang serai
  • 10 biji cili kering

Cara memasak
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan kisar hingga naik minyak.
  2. Masukkan garam masalla, daging, kentang dan daun limau purut. Masak hingga daging dan kentang empuk.
  3. Masukkan santan dan asam gelugor. Biarkan mendidih dengan api yang sederhana hingga kuah menjadi agak pekat.
  4. Sebelum diangkat, masukkan garam secukup rasa.
Share:

No comments: