Nasi Malaya



Bahan-bahan
  • 4 cawan beras basmathi - dicuci bersih-bersih dan ditoskan
  • 3 camca besar masak
  • 4 cawan air
  • 1/4 cawan kismis
  • Sedikit pewarna kuning
  • Garam secukup rasa.


Bahan-bahan tumis
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 inci halia - dicincang
  • kayu manis
  • bunga lawang
  • buah pelaga
  • bunga cengkih


Cara memasak
  1. Masukkan beras ke dalam rice cooker
  2. Panaskan minyak di dalam periuk lain dan tumis bahan tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan kismis dan goreng sebentar.
  4. Masukkan pula air dan biar mendidih.
  5. Apabila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker.
  6. Tambah garam secukup rasa, kacau rata dan masak nasi seperti biasa.
  7. Apabila nasi telah hampir kering, titiskan 2-3 titik pewarna kuning, gembur nasi dan biarkan nasi masak sepenuhnya.


***Sedap dimakan dengan Ayam Bakar Malaya.

0 comments: