If you think well, you cook well...

Meehoon Singapura



Bahan-bahan
  • 1 bungkus meehoon - direndam sehingga lembut
  • 200 gm daging - dipotong dan direbus sehingga empuk
  • 1-2 biji telur
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 5 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 sudu lada hitam - ditumbuk halus
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • sedikit kobis
  • garam secukup rasa


Cara memasak
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing.
  2. Kemudian masukkan daging yang telah direbus tadi. Air rebusan daging jangan dibuang.
  3. Masukkan pula kobis dan tomato. Jika agak kering bolehlah tambah air rebusan daging.
  4. Masukkan telur. Biarkan sebentar hingga telur beku. Kemudian kacau rata-rata.
  5. Masukkan meehoon dan kacau lagi rata-rata.
  6. Akhir sekali masukkan lada hitam dan garam.
  7. Sedap dimakan dengan kicap yang ditambah ke dalamnya jus limau nipis dan cili padi.
Share:

No comments: