If you think well, you cook well...

Ikan Siakap Kukus




Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan siakap - dicuci bersih-bersih dan ditoskan airnya
  • sedikit daun limau purut

Bahan-bahan untuk perap
  • 4 biji cili padi - ditumbuk hingga lumat
  • 1 biji cili merah - ditumbuk hingga lumat
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk hingga lumat
  • 2 batang serai - dihiris halus
  • 1 sudu besar minyak
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 biji limau nipis - diperah dan diambil jusnya
  • 1 biji cili hijau - dipotong serong.
  • garam secukup rasa.


Cara memasak
  1. Sediakan dulang/pinggan yang tahan panas. Letakkan daun limau purut, kemudian letakkan ikan.
  2. Satukan kesemua bahan-bahan perap di dalam sebuah bekas dan dikacau rata-rata.
  3. Taburkan di atas ikan.
  4. Kukus ikan selama lebih kurang 15 minit atau sehingga ikan masak.


Share:

No comments: