If you think well, you cook well...

Fish n Chips



Bahan-bahan
  • 3 keping isi ikan kurau (fillet) - dicuci dan digaul dengan sedikit garam dan lada sulah
  • frozen french fries 
  • brocolli
  • cauliflower
  • carrot


Bahan untuk salut ikan
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan air
  • 2 sudu kecil instant yeast 
  • 1 biji limau nipis - diperah dan ambil jusnya.
  • sedikit serbuk lada putih
  • sedikit garam

Cara membuat tepung untuk menyalut ikan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau rata hingga tepung tidak berketul.
  2. Tinggalkan pada suhu bilik selama 1 hingga 2 jam.



Bahan untuk mushroom sauce
  • tulang ayam - direbus dan ambil airnya
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • beberapa biji cendawan butang - dihiris nipis-nipis
  • sedikit kicap
  • sedikit tepung gandum - dibancuh dengan sedikit air
  • garam secukup rasa.


Cara memasak mushroom sauce
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar. 
  2. Apabila bawang telah layu, masukkan air rebusan tulang ayam dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan cendawan dan kicap.
  4. Untuk memekatkan kuah, masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan sedikit air.
  5. Biarkan mendidih dan masukkan garam secukup rasa.

*** Credit to Bil for this mushroom sauce recipe.


Cara memasak fish n Chips
  1. Semua jenis sayur dikukus tetapi jangan terlalu lama.
  2. French fries digoreng hingga kekuningan.
  3. Panaskan minyak dalam kuali. Gunakan minyak yang banyak untuk deep fry.
  4. Biarkan minyak betul-betul panas.
  5. Celup ikan ke dalam adunan tepung dan goreng hingga kekuningan.
  6. Sedap dimakan panas-panas dengan french fries, steamed veges dan mushroom sauce.






Share:

2 comments:

Deliah's Deli said...

salam tirana...sedapnyer fish n chips tu...brp rm sepinggan ni-bungkus 3..ngeee :)

Tirana said...

Salam Deliah...yang ni punya fish n chips tak jual..hehehe