Daging Masak Rempah Berkicap


Bahan-bahan
  • 500 gm daging - dibersihkan dan dipotong mengikut kesukaan. 
  • 1 tomato - dibelah enam
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat-bulat
  • kicap
  • air asam jawa
  • garam


Bahan-bahan rempah
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu kecil garam masalla
  • 1 sudu besar kaskas
  • 3sudu besar cili giling - boleh tambah jika suka pedas


Bahan-bahan kisar
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • sedikit daun kari


Cara memasak
  1. Daging direbus sehingga empuk. Untuk memudahkan, sila guna pressure cooker.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumis bahan-bahan kisar sehingga berbau wangi.
  3. Masukkan bahan-bahan rempah dan masak hingga naik minyak.
  4. Kemudian masukkan daging berserta dengan air rebusannya. Biarkan mendidih. 
  5. Masukkan kicap dan air asam jawa. Masak sehingga kuahnya agak kering.
  6. Masukkan bawang besar dan tomato. Biarkan bawang layu sedikit.
  7. Sebelum diangkat, masukkan garam secukup rasa.

0 comments: