If you think well, you cook well...

Ayam Percik



Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 sudu besar gula perang


Bahan-bahan kisar
  • 1 biji bawang besar
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 5 biji  bawang putih
  • 2 batang serai
  • 10 biji cili kering


Cara memasak

  1. Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk. Tambah santan dan jerang di atas api hingga mendidik.
  2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam.
  3. Biarkan di atas api hingga ayam separuh masak.
  4. Kemudian keluarkan ayam dari kuah dan panggang hingga masak.
  5. Semasa memanggang, percikkan kuah.
  6. Ayam boleh juga dibakar di dalam ketuhar lebihkurang 60 minit dengan kepanasan 150^C (alih-alihkan ayam sambil percikkan kuah)



Share:

1 comment:

Deliah's Deli said...

salam ramadhan...slmt berpuasa-nak ayam percik tuh!! :)