Ayam Bakar Malaya



Bahan-Bahan
  • 3 keping  ayam bahagian paha/drumstick - di cuci bersih
  • 1 biji bawang besar - dihiris bulat
  • 1 biji lemon/ limau nipis - dihiris bulat
  • 3 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa


Bahan-bahan rempah
  • 1/4 sudu kecil garam masalla
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk rempah campuran (mixed herbs)




Cara Memasak:
  1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah dan garam. Perapkan dalam 30 minit.
  2. Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil (boleh juga di alas dengan daun pisang)
  3. Susunkan  hirisan limau nipis, bawang besar dan daun pandan di dalam dulang yang beralas  foil tadi.
  4. Kemudian susun ayam di atasnya. Tutup dulang dengan foil aluminium.
  5. Bakar pada suhu 250^c selama 1 jam.
  6. Keluarkan dulang dan cucuk foil dengan garfu untuk buat lubang.
  7. Masukkan semula ke dalam oven dan bakar lagi selama 10 minit.


0 comments: