Nasi Lobak Merah



Bahan-bahan
  • 3 cawan beras - dibasuh dan ditoskan
  • 1 batang lobak merah - di parut memanjang
  • Minyak sapi
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa


Bahan tumis
  • 5 ulas bawang merah - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dihiris
  • 1/2 inci halia - dihiris
  • kulit kayu manis
  • buah pelaga
  • bunga cengkih
  • bunga lawang


Bahan rempah - dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
  • 2 sudu teh jintan manis serbuk
  • 2 sudu teh jintan putih serbuk
  • 1 sudu teh ketumbar serbuk


Cara memasak
  1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga berbau wangi.
  2. Masukkan bahan rempah, kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  3. Masukkan lobak merah yang telah diparut.
  4. Masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
  5. Beras yang telah dibersih dan ditos, dimasukkan ke dalam rice cooker.
  6. Masukkan campuran air yang telah mendidih ke dalam beras dan tambah garam.
  7. Masaklah nasi seperti biasa.
  8. Apabila nasi hampir masak, kacau nasi rata-rata, tutup periuk dan biarkan nasi masak sepenuhnya.

2 comments:

Deliah's Deli said...

salam tirana...suke resepi ni-leh copy! :)

Tirana said...

Salam Deliah...silakan copy..hehehe