Nasi Jepun


Bahan-bahan
  • 3 cawan beras basmati
  • 1 batang lobak merah - saiz kecil, dipotong dadu
  • 6 biji cendawan butang - dipotong dadu
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • sedikit minyak
  • sedikit mentega
  • sedikit garam


Bahan-bahan kisar
  • 6 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1/2 inci halia


Cara memasak
  1. Masakkan nasi seperti biasa dalam rice cooker.
  2. Panaskan minyak dan mentega dalam kuali dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu.
  3. Apabila bawang layu, masukkan bahan-bahan kisar. Kacau hingga naik bau.
  4. Apabila nasi telah mula mendidih, masukkan bahan tumisan tadi.
  5. Kemudian masukkan lobak merah dan cendawan butang. Masukkan sedikit garam dan kacau rata-rata.
  6. Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak. Apabila nasi telah masak, kacau rata-rata sebelum dihidangkan.

0 comments: