Nasi Daging



Bahan-bahan
  • 3 cawan beras basmati - dicuci dan ditoskan
  • 300gm daging - dipotong nipis-nipis
  • 1 bungkus sup bunjut
  • 1 camca besar rempah kurma
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • 1 sudu besar tomato soup
  • Sedikit minyak sapi
  • Garam secukup rasa


Bahan-bahan kisar
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulang bawang putih
  • 1/4 inci halia


Bahan-bahan tumis
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • sedikit buah pelaga dan kulit kayu manis


Cara memasak
  1. Daging digaul dengan rempah kurma dan direbus dalam periuk dengan air secukupnya. 
  2. Masukkan sup bunjut dan biarkan sehingga daging empuk.
  3. Di dalam periuk lain, panaskan minyak dan minyak sapi dan tumiskan bahan-bahan tumis.
  4. Masukkan bahan-bahan kisar. Biarkan pecah minyak dan naik baunya.
  5. Masukkan tomato soup dan tomato yang telah dipotong dadu.
  6. Masukkan daging berserta air rebusan (air secukupnya utk kuantiti beras yang digunakan). Biarkan mendidih dan letak garam secukup rasa.
  7. Beras dimasukkan ke dalam rice cooker.
  8. Tambahkan campuran air rebusan daging yang mendidih tadi dan masaklah nasi seperti biasa.
  9. Apabila nasi hampir masak, kacau supaya rata.


Note: Nasi ini sedap dimakan dengan air asam.


Air Asam


  • bawang besar - dipotong dadu
  • cili hijau - dihiris halus
  • cili merah - dihiris halus
  • tomato - dipotong dadu
  • sedikit belacan
  • air asam pekat
  • jus limau kasturi/limau nipis
  • garam dan gula secukup rasa
  • kerisik (optional)


Masukkan bawang, tomato, cili hijau dan cili merah yang telah dipotong ke dalam mangkuk. Masukkan air asam jawa dan kerisik belacan. Perahkan jus limau nipis atau limau kasturi. Masukkan gula dan garam secukupnya. Kacau rata-rata dan sedia untuk dihidangkan.

3 comments:

ain said...

oowwhhh...mkn ngan air asam lg sedap ekh..??? lg senang.hihihi

sha my heart said...

sedapnya..

bak sikit.. hehe

yellow marking paint said...

This recipe is very nice. It is very healthy for eat. Thanks for shear your ideas with us. I impressed by that.