If you think well, you cook well...

Nasi Beriani Bombay



Bahan-bahan
  • 3 cawan beras - dicuci bersih-bersih dan ditoskan
  • 1 biji bawang besar dipotong dadu
  • 3 sudu besar rempah beriani bombay (saya guna brand shan) - dicampur dengan sedikit air untuk dijadikan pes
  • 1 cawan susu atau santan - dicampur dengan jus limau nipis (boleh juga kalau nak guna yoghurt)
  • sedikit kismis
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak dan minyak sapi


Bahan-bahan kisar
  • 8 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia


Cara memasak
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bawang besar yang telah dipotong dadu.
  2. Apabila bawang besar garing, masukkan bahan-bahan kisar dan kacau hingga naik bau.
  3. Masukkan pes rempah beriani bombay dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan campuran susu/santan dan jus limau nipis.
  5. Masukkan air secukupnya dan tambah garam.
  6. Beras yang telah dicuci tadi dimasukkan ke dalam rice cooker.
  7. Apabila campuran di atas mendidih, curahkan ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
  8. Masaklah nasi seperti biasa.
  9. Apabila nasi hampir kering, masukkan kismis.


Note: biasanya cecair yang diguna sama banyak dengan beras. Jika beras satu cawan, maka air juga satu cawan. Ini termasuk juga santan atau susu yang digunakan. Untuk resepi di atas, saya gunakan 2 cawan air plus 1 cawan susu/santan untuk 3 cawan beras.


Rempah Beriani Bombay



Share:

2 comments:

Abu Aiman said...

Salaam,
Kak Tirana, kat mana ada jual rempah Shan ni? dok cari juga. Yg bawak balik dari sydney dah nak abis. Kat sana mudah dapat.

Anonymous said...

kat mydin subang berlambak lambak.