If you think well, you cook well...

Limpa Goreng Berempah



Bahan-bahan
  • 500gm limpa
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • cili benggala hijau dan merah - dipotong menyerong
  • Jus limau nipis
  • Garam dan gula secukupnya


Bahan-bahan rempah
  • 1 sudu besar cili serbuk
  • 1 sudu kecil jintan manis serbuk
  • 1 sudu kecil jintan putih serbuk
  • 1 sudu kecil garam masala
 *dicampur sekali kemudian dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes


Bahan-bahan kisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
*campur semua bahan dan kisar sehingga halus



Cara memasak
  1. Limpa direbus sehingga masak kemudian dihiris nipis-nipis.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng limpa sehingga kekuningan.
  3. Masukkan bahan-bahan kisar. Kacau rata.
  4. Kemudian masukkan bahan-bahan rempah. Kacau lagi
  5. Masukkan kicap. Jika agak kering, boleh ditambah dengan sedikit air.
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  7. Biarkan kering sedikit, kemudian masukkan bawang besar, cili benggala merah dan hijau.
  8. Sebelum api ditutup masukkan jus limau nipis dan kacau rata-rata.
Share:

No comments: