If you think well, you cook well...

Fish n Chips




Bahan-bahan
  • 3 keping fish fillet
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh instant yeast
  • sedikit garam
  • sedikit lada sulah
  • sedikit jus limau nipis


Cara memasak
  1. Fish fillet dicuci dan ditoskan
  2. Tepung dan instant yeast dicampur. Masukkan 3/4 cawan air dan kacau rata-rata hingga tidak berketul.
  3. Masukkan garam dan lada sulah serta jus limau nipis. Kacau rata.
  4. Tutup bekas dan tinggalkan pada suhu bilik selama satu dua jam sebelum digunakan.
  5. Panaskan minyak dalam kuali. Biarkan minyak betul-betul panas.
  6. Celupkan fish fillet ke dalam adunan tepung dan goreng dalam minyak panas (deep frying).
  7. Angkat setelah ia berwarna keperangan.




Sos Cendawan
  • 2 cawan air rebusan tulang ayam
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 1 tin kecil cendawan butang - dipotong dadu
  • Kicap secukupnya
  • sedikit tepung gandum untuk memekatkan kuah dibancuh dengan sedikit air




Cara memasak
  1. Tumis bawang dalam sedikit minyak panas. 
  2. Bila bawang layu, masukkan air rebusan tulang ayam.
  3. Masukkan cendawan dan kicap. Biarkan mendidih.
  4. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung gandum. Kacau rata dan perasakan dengan garam secukupnya.




Note: Untuk chips, saya guna frozen fries yang digoreng sendiri. Boleh juga ditambah dengan steamed veges atau coleslaw.


Share:

1 comment:

Deliah's Deli said...

salam tuan rumah :) ape kabar? lame x singgah sini...rupanyer banyak lg utk saya jamu-thanks!