Daging Goreng Rampai Sari


Bahan-bahan
  • 500 gm daging 
  • 2 batang serai - dihiris halus-halus
  • sedikit kicap
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa


Bahan-bahan kisar
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 5 biji cili kering (boleh tambah jika suka pedas)


Cara memasak
  1. Daging dipotong nipis-nipis dan direbus separuh masak. Angkat dan toskan airnya. Gaulkan daging dengan kicap.
  2. Panaskan sedikit minyak dan goreng daging sekejap kemudian masukkan serai.
  3. Masukkan bahan giling dan kacau rata-rata.
  4. Apabila telah naik bau, masukkan air asam jawa. Kacau hingga agak kering.
  5. Tambahkan garam dan gula secukupnya sebelum diangkat.

0 comments: