If you think well, you cook well...

Nasi Hujan Panas




Bahan-bahan
  • 1/4 cawan minyak sapi
  • 1/4 cawan majerin
  • 1cm kulit kayu manis
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 1 biji bawang besar - dikupas dan dihiris
  • 2 ulas bawang putih - dikupas dan dihiris
  • 2 cm halia - dikupas dan dihiris
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 500 gm isi ayam - dipotong kecil-kecil
  • 5 cawan air
  • 2 sudu besar sos tomato dalam tin
  • 1/2 cawan bawang goreng
  • 5 cawan beras basmati
  • 1 cawan susu sejat
  • garam
  • sedikit pewarna merah, kuning dan hijau

Untuk hiasan - optional
  • sedikit bawang goreng
  • 1/2 cawan gajus - digoreng dengan sedikit minyak hingga garing

Cara memasak
  1. Panaskan minyak sapi dan majerin di dalam periuk. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga wangi.
  2. Masukkan rempah kari daging dan ayam. Kacau rata-rata.
  3. Campurkan air, sos tomato dan bawang goreng. Didihkan sebelum menambah beras dan susu sejat. Perisakan dengan garam. Tutup periuk dan masak sehingga nasi tanak.
  4. Renjis dengan sedikit pewarna makanan dan kacau rata-rata.
  5. Hiaskan nasi dengan bawang goreng dan gajus sejurus sebelum menghidangnya.

***Resepi dari buku 'sedapnyaa' oleh Chef Wan
Share:

Ayam Vietnam




Bahan-bahan
  • 600gm dada ayam - dihiris nipis-nipis memanjang
  • 1/4 cawan minyak sayuran
  • 3 batang serai - dihiris halus
  • garam
  • gula
  • air perahan daripada 1 biji limau nipis

Bahan pemerap - dikisar halus
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu teh lada putih serbuk

Bahan-bahan kisar
  • 10 tangkai cili merah
  • 1 sudu besar belacan
  • 2 batang serai
  • 1cm halia
  • 4 ulas bawang putih

Cara memasak
  1. Gaul ayam dengan bahan pemerap dan biarkan di dalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 2 jam.
  2. Panaskan minyak sayuran dan tumis serai selama beberapa minit. Masukkan bahan kisar dan goreng sehingga naik baunya
  3. Campur ayam yang diperap dan kacau sehingga masak. Perasakan dengan garam, gula dan air limau nipis.

***Resepi dari buku 'sedapnyaa' oleh Chef Wan
Share:

Sambal Goreng Ayam



Bahan-bahan
  • 12 keping ayam
  • 1 sudu besar kunyit serbuk
  • 1 sudu teh garam
  • minyak masak
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/4 cawan air asam diperah dari 1 sudu besar asam jawa
  • 1/4 cawan air
  • 3 biji kentang, dikupas, dipotong baji dan digoreng
  • 2 biji tomato
  • garam 
  • gula

Bahan-bahan kisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 1 1/2 sudu besar ketumbar biji
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 cm halia
  • 4 ulas bawang putih
  • 8 ulas bawang merah

Cara memasak
  1. Gaul ayam dengan kunyit dan garam
  2. Panaskan minyak dan goreng ayam tapi jangan biarkan garing. Angkat dan tuskan.
  3. Tinggalkan 3 sudu besar minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bahan kisar bersama daun kari sehingga naik baunya.
  4. Masukkan ayam goreng, air asam dan air. Masak sehingga kuah pekat. Kemudian masukkan ubi kentang dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula dan kacau selama 3 minit.


***Resepi dari buku 'sedapnyaa' oleh Chef Wan.
Share:

Ayam Kapitan




Bahan-bahan
  • 1/4 cawan minyak sayuran
  • 1 ekor ayam - dipotong 12 dan dibersihkan
  • 2 cawan santan
  • 1/2 cawan air asam diperah daripada 1 sudu besar asam jawa
  • garam

Bahan-bahan kisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 6 biji buah keras
  • 2 biji bawang besar
  • 15 ulas bawang merah
  • 4 ulas bwang putih
  • 1cm kunyit hidup
  • 1cm lengkuas
  • 1cm halia
  • 3 batang serai
  • 3 helai daun limau purut

Cara memasak
  1. Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan kisar di atas api yang sederhana sehingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata-rata. Tutup periuk dan biarkan masak selama 15 minit.
  3. Tambahkan santan, kacau dan renihkan kemudian campur air asam.
  4. Perasakan dengan garam dan masak lagi sehingga kuah agak pekat dan ayam empuk.

***Resepi dari buku 'sedapnyaa' oleh Chef Wan
Share:

Daging Samak




Bahan-bahan
  • 400gm daging lembu -  dipotong dadu
  • 1 sudu teh jintan manis serbuk
  • 1 sudu teh ketumbar serbuk
  • 1/2 sudu teh lada hitam serbuk
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 3cm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1cm halia muda - dikupas dan ditumbuk lumat
  • 4 ulas bawang putih dikupas dan ditumbuk lumat
  • 2 sudu besar cili serbuk
  • 1 sudu besar tomato puri
  • 3 biji tomato dihiris
  • 1 cawan air
  • 2 biji ubi kentang - dikupas dan digoreng hingga kekuningan
  • 3 sudu besar hirisan daun ketumbar
  • garam
  • gula
  • 1/2 cawan yogurt.

Cara memasak
  1. Gaul rata daging dengan jintan manis, ketumbar dan lada hitam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi di dalam periuk dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, halia, bawang putih serta cili serbuk dan tomato puri. Masukkan daging yang diperap dan goreng selama 1 minit.
  3. Tambah tomato dan air. Renihkan sehingga daging empuk.
  4. Masukkan ubi kentang, daun ketumbar, garam, gula dan yogurt. Renihkan selama 5 minit lagi.


*** Resepi dari buku 'sedapnyaa' oleh Chef Wan



Share:

Ayam Panggang Maghribi


 Terlebih panggang sampai hitam..hehehe. Apa-apapun ayam ni memang sedap!


Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam, dipotong dua (potong 4 pun boleh)
  • garam

Bahan rempah (dikisar halus-halus)
  • 3 tangkai cili merah
  • 1 sudu cili serbuk
  • 1 sudu besar paprika
  • 1 sudu teh kunyit serbuk
  • 1 sudu teh jintan putih serbuk
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan hirisan daun ketumbar
  • 1/4 cawan minyak zaitun
  • air perahan daripada 1/2 biji limau nipis

Bahan hiasan (optional)
  • daun salad
  • timun, dihiris
  • ubi kentang, direbus, dikupas dan dihiris
  • lemon, dipotong baji
  • daun pudina
  • tomato

Cara memasak
  1. Lumur garam dan rempah pada permukaan ayam dan juga di bahagian bawah kulitnya. Perap ayam selama 3 - 4 jam di dalam peti sejuk.
  2. Keluarkan ayam dari peti sejuk dan biarkan kembali ke suhu bilik.
  3. Bakar ayam di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180^C selama 45 minit, dengan membalik-balikkannya setiap 20 minit.
  4. Sajikan ayam bersama daun salad, timun, tomato, kentang, lemon dan daun pudina.


*** Resepi dari buku "Sedapnyaa" oleh Chef Wan
Share:

Ayam Kashmir






Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • 1/2 cawan yogurt
  • 2 sudu besar tomato puri
  • 1/2 cawan mentega
  • 2 biji bawang besar - didadu kecil-kecil
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk lumat
  • 1 cm halia - ditumbuk lumat
  • 4 biji buah pelaga
  • 3 biji kentang - dikupas dan dipotong dadu
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan krim putar
  • segenggam daun ketumbar - dihiris halus
  • 2 tangkai cili hijau - dihiris halus


Bahan rempah
  • 2 sudu teh garam masala
  • 2 sudu teh ketumbar serbuk
  • 1 sudu besar jintan manis serbuk
  • 1 sudu besar jintan putih serbuk


Cara memasak

  1. Gaul rata-rata ayam, bahan rempah, yogurt dan tomato puri. Perap selama 30 minit.
  2. Panaskan mentega dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan buah pelaga sehingga kekuningan.
  3. Masukkan ayam dan dan kacau. Biarkan sehingga ayam kecut sedikit.
  4. Tambah ubi kentang dan air dan renihkan sehingga ayam empuk.
  5. Masukkan krim putar, kacau dan campurkan daun ketumbar serta cili hijau. Perasakan dengan garam sebelum api ditutup.


***Resepi dari buku resepi Chef Wan (sedapnyaaa..)
Share:

Ayam Goreng Jawa





Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1 batang serai - dihiris halus
  • garam
  • minyak

Bahan-bahan kisar
  • 4 tangkai cili merah
  • 2 sudu teh ketumbar biji
  • 2 biji buah keras
  • 12 ulas bawang merah
  • 2 1/2 cm lengkuas
  • 2 1/2 cm kunyit hidup
  • 2 sudu teh gula perang

Cara memasak
  1. Campurkan ayam dengan bahan kisar, serai, santan dan air asam. Kacau rata-rata.
  2. Renihkan di atas api yang sederhana sehingga ayam empuk dan kuahnya pekat.
  3. Asingkan ayam dari kuahnya.
  4. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kuning keemasan.
  5. Angkat dan tuskan.
  6. Hidangkan ayam goreng dengan kuah yang selebihnya.

***Resepi dari buku masak Chef Wan (sedapnyaaa..)
Share:

Ikan Celup Tepung

Bahan-bahannya
  • 4 keping filet ikan kurau
  • garam
  • lada hitam 


Bahan-bahan untuk batter
  • 15gm yis segar (instant yis pun boleh)
  • 1 1/4 cawan air  dicampur dengan jus limau nipis dari perahan 1 - 2 biji limau nipis
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teha lada putih serbuk


Cara buat batter
  1. Bancuh yis dengan sedikit campuran air dan jus limau nipis. Kacau rata-rata. Tambah sedikit demi sedikit air sehingga habis.
  2. Ayak tepung, garam dan lada putih ke dalam mangkuk dan buat lubang di tengahnya.
  3. Masukkan adunan yis dan pukul perlahan-lahan sehingga tidak bergentel
  4. Tutup mangkuk dan biarkan pada suhu bilik selama 1 jam.


Cara memasak
  1. Lumurkan filet ikan dengan garam dan lada hitam
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan ikan dalam batter dan goreng hingga garing.
  3. Angkat dan toskan.
  4. Boleh hidangkan dengan kentang goreng, coseslaw, dan sos tartar atau sos tomato.


***Memang sedap dan rangup. Maaf tak sempat nak ambil gambar masakan!
Share:

Emping Pedas

Photobucket


Bahan-bahan
  • 500gm emping - digoreng tanpa minyak
  • 300gm udang kering - digoreng tanpa minyak
  • 100 gm cili kering - dipotong halus dan digoreng tanpa minyak
  • 200 gm bawang goreng
  • sedikit minyak sapi


Cara memasak
  • Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
  • Masukkan emping, udang kering, cili kering dan bawang goreng. Kacau rata-rata.
  • Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara untuk disimpan.


***Resepi dari arwah ibu mertua saya. Emping pedas ini menjadi makanan kegemaran suami saya (his favourite snack!)
Share:

Nasi Ayam Chef Wan

Photobucket


Bahan-bahan untuk nasi

  • 1/2 cawan majerin
  • 2 biji bawang besar- dikupas dan dicincang
  • 2 cm halia muda - dikupas dan dicincang halus
  • 3 ulas bawang putih - dikupas dan dicincang halus
  • 1cm kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 helai daun pandan - disiat-siat dan disimpul
  • 4 cawan beras basmati - dicuci dan ditoskan
  • 51/2 cawan air rebusan ayam
  • garam secukup rasa.

Bahan-bahan untuk ayam
  • 1 ekor ayam yang beratnya 1.5kg - dicuci dan dibelah dua
  • garam secukup rasa
  • lada hitam yang baru dikisar
  • 2cm halia - dikupas dan ditumbuk halus
  • 2ulas bawang putih - dikupas dan ditumbuk halus
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar majerin

Cara masak nasi
  • Cairkan majerin dalam periuk panas dan tumiskan bawang besar, halia, bawang putih, kulit kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan hingga naik baunya.
  • Masukkan beras dan goreng sebentar. Tambahkan air rebusan ayam dan perisakan dengan garam secukupnya. Masak sehingga cecair terserap dan kecilkan api.
  • Tutup periuk dan masak selama 10 minit sehingga nasi masak.


Cara masak ayam

  • Lumur ayam dengan garam, lada hitam, halia, bawang putih dan kicap. Lumurkan pula dengan majerin. Letakkan ayam di dalam dulang pembakar.
  • Bakar ayam di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180^C selama 30 - 40 minit sehingga masak.
  • Potong ayam kecil-kecil dan hidangkan dengan nasi.


***Resepi dari Chef Wan. Sos pedas dan sos kicap tidak disertakan resepinya. Mungkin sama dengan sos nasi ayam biasa. Aroma nasi ayam Chef Wan ni memang best dan rasanya pun memang sedap.
Share:

Ikan Kukus Berempah

Photobucket


Bahan-bahan

  • 1 tangkai daun bawang (dihiris panjang-panjang lebihkurang 1 inci)
  • 1 ekor ikan siakap (berat lebihkurang 600gm- dicuci bersih-bersih)
  • 1 biji limau nipis (dihiris nipis-nipis)
  • 1 biji timun (dihiris bulat-bulat)


Bahan-bahan A
  • 20 tangkai cili padi - dikisar halus (boleh kurangkan kuantitinya jika tidak mahu terlampau pedas)
  • 1 kuntum bunga kantan - dihiris halus-halus
  • 3 batang serai - dihiris halus-halus
  • 3 helai daun limau purut


Bahan-bahan B - dibancuh sekali
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar jus limau nipis
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 1 susu besar gula
  • garam secukup rasa

Cara memasak
  • Atur daun bawang di atas pinggan yang tahan panas. Letakkan ikan di atasnya.
  • Campur rata-rata bahan-bahan A dan bahan-bahan B dan tuangkan ke atas ikan.
  • Kukus ikan di atas air menggelegak selama 5 minit.
  • Hias dengan limau nipis yang telah dihiris nipis dan timun yang dihiris bulat.


***Resepi asal dari buku resepi Chef Wan "sedapnyaaa.." tapi saya tidak letak beberapa bahan seperti timun yang dipotong bulat sebagai hiasan, bunga kantan dan daun limau purut sebab bahan-bahan ini terlupa nak beli. Walaubagaimana pun rasanya tetap sedap. Suami saya siap minta resepi ini disalin dan dimasukkan ke dalam blog untuk rujukan di masa depan.



Share: