If you think well, you cook well...

Ayam Kapitan




Bahan-bahan
  • 1/4 cawan minyak sayuran
  • 1 ekor ayam - dipotong 12 dan dibersihkan
  • 2 cawan santan
  • 1/2 cawan air asam diperah daripada 1 sudu besar asam jawa
  • garam

Bahan-bahan kisar
  • 20 tangkai cili kering
  • 6 biji buah keras
  • 2 biji bawang besar
  • 15 ulas bawang merah
  • 4 ulas bwang putih
  • 1cm kunyit hidup
  • 1cm lengkuas
  • 1cm halia
  • 3 batang serai
  • 3 helai daun limau purut

Cara memasak
  1. Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan kisar di atas api yang sederhana sehingga wangi.
  2. Masukkan ayam dan kacau rata-rata. Tutup periuk dan biarkan masak selama 15 minit.
  3. Tambahkan santan, kacau dan renihkan kemudian campur air asam.
  4. Perasakan dengan garam dan masak lagi sehingga kuah agak pekat dan ayam empuk.

***Resepi dari buku 'sedapnyaa' oleh Chef Wan
Share:

No comments: