Paprik

Paprik


Bahan-bahan
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil2
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 5 biji cili padi - ditumbuk
  • 1 biji bawang besar - dimayang
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 biji buah tomato - dibelah empat
  • 1 biji limau nipis
  • beberapa helai daun limau purut
  • sedikit bunga kobis, kacang buncis, lobak merah dan jagung muda - semua di potong memanjang
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis

Cara memasak
  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Gorengkan ayam sampai masak tetapi jangan terlalu garing.
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili yang telah ditumbuk. Kacau dan biarkan sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. Jika kering, bolehlah tambahkan sedikit air.
  4. Bila mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Semasa menghidang, perahkan jus limau nipis.

5 comments:

Sang Penyamun said...

alamak.. banyak btul makanan kat blog nie....

Bikin tembuluk kembang kempes jer...

wuakakkakakk..

Zalam Ziarah...

noorlara said...

terima kasih atas doa tirana, ni macam badan sakit jadik sihat tenguk makanan yg lazat dan menyelerakan. bertuahle sidia yg memilikimu!

noorlara said...

terima kasih atas doa tirana, ni macam badan sakit jadik sihat tenguk makanan yg lazat dan menyelerakan. bertuahle sidia yg memilikimu!

chinese food fans said...

your recipes are excellent,thank for sharing with us all.

MamaFaMi said...

One of my favourites too!