Ikan Bawal Percik

Photobucket

Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan bawal - dipanggang
  • 1/2 cawan santan
  • 1 biji limau nipis - diperah ambil jusnya
  • 2 batang serai - di ketuk
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa

Bahan-bahan kisar
  • 10 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 kunyit hidup
  • 5 tangkai cili padi
  • 8 tangkai cili merah

Cara memasak
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar. Masukkan sekali serai yang diketuk. Kacau dan biarkan sehingga berbau wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan santan. Biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat.
  3. Tambahkan jus limau nipis, garam dan gula secukupnya
  4. Letakkan ikan yang telah dipanggang ke dalam pinggan dan tuangkan sos percik ke atasnya.
  5. Sedia untuk dimakan.

0 comments: