Saturday, January 24, 2009

Ayam Goreng Madu Berempah

Photobucket

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam - dipotong enam
  • 1 sudu makan serbuk kari daging
  • 3 sudu makan madu
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan gula merah
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • 4 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • sedikit air
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa


Cara memasak
  1. Perapkan ayam bersama bawang putih, halia, garam, serbuk kunyit dan rempah kari selama 30 minit.
  2. Ketuk-ketukkan ayam sebelum digoreng untuk mengasingkan bahan perapan. Simpan bahan perapan tersebut. Goreng ayam sehingga garing dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak dan goreng bahan perapan bersama cili kering yang telah dikisar hingga naik minyak
  4. Masukkan sos tomato, madu, gula merah dan sedikit air. Kacau rata.
  5. Masukkan ayam dan bawang besar. Masak sehingga bawang layu. Kacau sehingga sebati.
  6. Sedia untuk dihidangkan.


1 comments:

torik said...

numpang izin copy resepnya buat saya simpan buat nanti istri kalo dah dapet istri dan udah nikah hehe :)