If you think well, you cook well...

Sambal Udang Kerisik



Bahan-bahan

500gm udang
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat
1 biji bawang besar - dikisar
4ulas bawang putih - dikisar
3 - 4 sudu besar cili giling
garam secukup rasa


Cara memasak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.
2. Masukkan gili giling, kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan udang, kerisik dan santan dan biarkan mendidih.
4. Setelah kuahnya agak kering, masukkan garam secukup rasa. Kacau rata.
5. Tutup api, angkat dan bolehlah dihidangkan.



Share:

Agar-agar Santan


Bahan-­bahan :


1 bungkus agar­-agar (lebihkurang 35gm) - rendam sehingga kembang
6 cawan air
1 cawan gula merah
½ cawan gula pasir
2 cawan santan
2 biji telur
1 helai daun pandan

Cara memasak :

1) Masukkan agar-­agar, air dan daun pandan di dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga agar- ­agar larut dan mendidih.
2) Masukkan gula merah dan gula pasir. Kacau dan biarkan mendidih.
3) Tapis bahan-­bahan tadi ke dalam periuk lain. Biarkan mendidih.
4) Sementara itu gaul telur dan santan sehingga sebati.
5) Tapis adunan telur dan santan ke dalam adunan agar­-agar. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
6) Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan.
7) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan.




Share:

Ayam Masak Ubi Kentang


Bahan-bahan utama

1 biji ubi kentang - dihiris memanjang
100gm isi ayam - dihiris memanjang
1 biji telur - dipukul
1 batang lobak merah - dihiris memanjang
sedikit daun bawang - dipotong anggaran 1 inci panjang

Bahan-bahan A

1 sudu teh kicap cair
1 sudu teh tepung jagung

Bahan-bahan B

1 sudu makan sos tiram
sedikit gula
sedikit garam

Cara memasak

1. Perapkan hirisan ayam dengan 1/3 telur dan bahan-bahan A selama 5 minit.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng hirisan ayam hingga sedikit kuning. Angkat ayam dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak, masukkan ubi kentang, lobak merah, sedikit air dan bahan-bahan B. Masak hingga ubi empuk.
4. Masukkan hirisan ayam dan goreng lagi dengan api yang agak besar. Kacau rata-rata dan angkat.

Share: