Ikan Tenggiri Goreng Bersos


Bahan-bahannya

3 keping ikan tenggiri - dibasuh bersih-bersih
5 ulas bawang merah - dikupas
3 ulas bawang putih - dikupas
8 biji cili padi
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 batang serai - dititik
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji limau nipis
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
garam secukup rasa
sedikit gula jika suka

Cara memasak


1. Ikan tenggiri dilumur garam kunyit dan digoreng hingga masak. Ketepikan.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan cili padi.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk tadi. Masukkan juga serai yang telah dititik. Kacau hingga garing.
4. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau rata. Jika kering, tambahkan sedikit air.
5. Bila telah naik minyak, masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat. Kacau hingga bawang layu.
6. Masukkan garam dan gula. Biarkan sekejap.
7. Tutup api. Kemudian curahkan kuah ini ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Perahkan limau nipis sebelum menghidangnya.


1 comments:

PeminatJutawanMalaysia said...

waah boleh try ni mcm best je resipi