If you think well, you cook well...

Daging Masak Hitam

Photobucket


Bahan-bahan

500gm daging - dihiris nipis-nipis
250ml santan pekat
1 sudu besar kerisik
1 sudu teh gula merah
sedikit kicap pekat
garam secukup rasa

Bahan rempah
- dicampur dan dibancuh dgn sedikit air untuk jadikan paste

1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk ketumbar

Bahan tumis

Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih

Bahan kisar
- dicampur dan dikisar

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering - boleh ditambah atau dikurang mengikut citarasa masing-masing.

Cara memasak

1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bahan tumis dan bahan kisar. Biarkan garing.
2. Masukkan bahan rempah, kacau dan biarkan hingga berbau wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging. Jika kering, masukkan sedikit air. Biarkan hingga daging empuk.
4. Masukkan gula merah, kerisik, kicap pekat dan santan. Masak hingga kuahnya agak kering.
5. Sebelum angkat, masukkan garam secukup rasa.
6. Sedap dimakan dengan nasi putih.

Share:

1 comment:

izman said...

nampak menyelerakan. harus dicuba, tapi wife aku kena masak dulu la...