Monday, September 8, 2008

Agar-agar Santan


Bahan-­bahan :


1 bungkus agar­-agar (lebihkurang 35gm) - rendam sehingga kembang
6 cawan air
1 cawan gula merah
½ cawan gula pasir
2 cawan santan
2 biji telur
1 helai daun pandan

Cara memasak :

1) Masukkan agar-­agar, air dan daun pandan di dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga agar- ­agar larut dan mendidih.
2) Masukkan gula merah dan gula pasir. Kacau dan biarkan mendidih.
3) Tapis bahan-­bahan tadi ke dalam periuk lain. Biarkan mendidih.
4) Sementara itu gaul telur dan santan sehingga sebati.
5) Tapis adunan telur dan santan ke dalam adunan agar­-agar. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
6) Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan.
7) Sejukkan dan potong. Sedia untuk dihidangkan.




1 comments:

generasi said...

aii salam singah..
emm nampak macam sedab je