If you think well, you cook well...

Sambal Serai Udang



Bahan-bahan

600gm udang
1 batang serai - di titik
2 keping asam gelugor (asam keping)
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit gula

Bahan-bahan yang dikisar

2 biji bawang besar
2 batang serai
10 biji cili kering - boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa sendiri

Cara memasak

1. Udang dibersihkan, digaul garam kunyit dan digoreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan giling. Masukkan serai yang dititik. Kacau hingga berbau wangi dan pecah minyak.
3. Masukkan asam keping, gula dan garam secukupnya. Jika agak kering bolehlah tambah sedikit air.
4. Akhir sekali masukkan udang yang digoreng tadi dan kacau rata-rata. Biarkan kuahnya pekat sebelum diangkat.
5. Sedia untuk dihidangkan.

Share:

No comments: