Kari Daging Tetel


Bahan-bahan

500gm daging - direbus hingga empuk
3 sudu cili giling - boleh tambah jika suka pedas
2 helai daun limau purut
sedikit serbuk kunyit
sedikit air asam jawa
sedikit minyak
garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci lengkuas

Cara memasak

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar. Biarkan dan kacau sekali sekala hingga naik bau wangi.
2. Masukkan cili giling, serbuk kunyit dan daun limau purut. Kacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan air asam jawa, kacau dan biarkan mendidih.
4. Bila telah mendidih, masukkan daging yang telah direbus tadi. Jika agak kering masukkan sedikit air.
5. Kacau rata dan masak hingga kuahnya agak pekat.
6. Sebelum tutup api, masukkan garam secukupnya.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.



2 comments:

Mohd Kamal said...

Sedap gak. Tapi tak pandai masak la

Tirana said...

Kamal, memang sedap.. Tak pandai kena belajo..hehehe..