Ayam Masak Beriani


Bahan-bahan


1/2 ekor ayam - dipotong kecil
250ml susu cair
2 sudu besar rempah beriani ayam (saya guna brand Shan)
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar cili serbuk
garam secukup rasa

Bahan tumis

1 biji bawang besar - dipotong dadu
sedikit bunga cengkih
sedikit bunga lawang
sedikit kulit kayu manis

Bahan kisar

1 inci halia
1 inci lengkuas
4 ulas bawang putih

Cara memasak

1. Serbuk cili, rempah beriani dan rempah kari daging dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
2.Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan tumis dan bahan kisar. Kacau rata hingga naik baunya.
3. Masukkan pes campuran tadi dan masak hingga pecah minyak.
4. Tuangkan susu cair dan masukkan garam secukup rasa.
5. Masukkan ayam dan masak hingga kuahnya kering. Kacau sekali sekala.



0 comments: