Kari Ayam Kapitan

Today I decided to try a new recipe for our lunch. Since my husband is still around, he could be the judge. It was not bad at all. Everybody loves it...(lol)




Bahan-bahan

1/2 ekor ayam
8 tangkai cili kering
2 biji buah keras (optional)
10 ulas bawang merah
1 labu bawang putih
1 cawan santan
2 batang serai
1 senduk minyak
sedikit garam dan gula
1 biji limau nipis

Cara-cara

1. Ayam dipotong mengikut kesukaan masing-masing.

2. Cili kering,buah keras,bawang merah,bawang putih dan serai halus.

3. Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan2 kisar.Setelah bahan kisar elok kuningnya, masukkan ayam.

4. Biar api sederhana sahaja & tunggu hingga ayam empuk.Setelah empuk masukkan santan.

5. Apabila santan sudah kering sedikit, masukkan dengan garam dan gula.Rasa masin dan manisnya.

6. Apabila hendak diangkat, perah asam limau nipis dan boleh dihidangkan dengan nasi. Sesuai dimakan bersama nasi minyak dan jelatah.





0 comments: