If you think well, you cook well...

Kerabu Taugeh



Kerabu Taugeh campur kerang, resepi dari ibu saya. Ketika saya masih tinggal bersama ibu saya (sebelum kawin), dia selalu buat kerabu ini kerana dia tahu saya amat menggemarinya. Tapi sejak kawin saya jarang buat kerabu ini kerana suami dan anak-anak tidak berapa suka. Namun sejak seminggu dua ini, saya mengidam sangat nak makan kerabu ini jadi hari ini saya cuba buat. Walaupun rasanya tentu tak sama dengan yang ibu buat tapi boleh la untuk melepaskan keinginan. InsyaAllah bila balik kampung nanti..boleh lah minta ibu tolong masakkan.. Dah rindu sangat masakan ibu...

Bahan-bahan

600gm taugeh
1kg kerang
3 biji bawang kecil
2 sudu besar sambal belacan
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar santan pekat
1 biji limau nipis
sedikit garam


Cara membuatnya

1. Kerang dibersihkan dan direbus. Bila masak, ambil isinya.
2. Taugeh dibersihkan dan dicelur dalam air panas. Kemudian ditoskan.
3. Bawang kecil dihiris nipis-nipis.
4. Dalam sebuah bekas, campurkan kerang, taugeh dan bawang kecil yang telah dihiris. Masukkan sambal belacan, kerisik dan santan pekat. Kacau rata-rata. Masukkan garam dan perah jus limau. Gaul rata-rata. Dah siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba..


Share:

Masakan hari ini..

Ini dia rupa Salada Mangga dan Papaya Hijau atau lebih dikenali dengan Sontam (bahasa Thai agaknya). Hari ini Bil cuba masak resepi yang ditulis oleh Kasih. Bagaimana rasa agaknya?? Hmm...Bil kata sedap!!! Nanti giliran saya pula untuk mencubanya..


Hari ini juga, saya masak kerutup ayam. Lama jugak tak masak kerutup ayam ni. Saya hanya pernah cuba sekali aje. Dah hampir lupa pun bahan-bahan dan cara memasaknya. Nasib baik ada simpan resepi dalam blog ni. Berselera suami saya makan kerutup ayam ni.. Makan dengan nasi putih aje..tapi laju aje dia makan...hehehe.. Lepas ni kena masak selalu-selalu lah namaknya.


Lepas sediakan masakan untuk lunch tengahari tadi, sambung pulak masak roti jala. Sebenarnya roti jala ni ada seorang kawan minta tolong buatkan. Dia nak makan sebelah petang. Hampir sejam setengah saya berdiri depan stove menebar jala...Aduhhh...penat bukan main tapi enjoy! Tengok hasil masakan menjadi...hilang rasa segala penat lelah...



Share:

Our lunch for today...


The above is Bil's lunch for today. She said the simplest menu ever for her kids. Simple ye Bil.. Takes time jugak tu nak memasak.. Agaknya tak sibuk sangat hari ni so dapatlah dia sediakan menu di atas. Terliur I tengok menu you ni Bil. Kalau rumah kita berdekatan macam dulu, I tak malu..mesti I mintak sikit nak rasa...hehehe.. Siap dengan hiasan bunga ros lagi.. Bunga ros tu boleh makan tak??? Kena minta resepi ni especially ayam masala berlada tu.. merah cantik aje rupa dia..




This is my lunch for today. Yang ni baru simple..hehehe.. Masak nasi dengan opor ayam aje. Ulam timun dan tomato tu tak payah masak..fresh. My kids suka sayur fresh lagi dari sayur yang dimasak. Indian pickle tu aRash kirim dari Singapura untuk Bil tapi Bil gave half to me..hehehe.. Thanks ye Bil and aRash..Sedap pickle tu tapi tak boleh makan banyak-banyak sebab masin dan masam. Dalam rumah ni I sorang aje yang makan pickle tu.. Surprise...my hubby pun tak makan..anak-anak apatah lagi.. Diorang bau pickle tu pun tak boleh..hehehe.. The smell is too strong... They couldn't stand it. I masak opor ayam lagi hari ni sebab hubby suka sangat. Seronok tengok dia makan.. siap dihirupnya kuah opor tu.. Berbaloi I penat memasak..dia makan hingga licin pinggan... :))




Share:

Respi Rempah Kurma

Bahan-Bahan:

1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu besar/makan ketumbar
sedikit lada putih
sedikit kas2

Cara:

Digoreng dan dimesin bahan2 ini.Bahan2 basah seperti bawang merah,bawang putih dan halia hanya disediakan bila sudah sedia untuk memasak.Jika mahu sdiakan rempah basah pun baleh dimesin semua sekali dan ditumis dgn sedikit minyak untuk tahan lama.Kurma boleh juga dipakai low fat milk sebagai ganti santan.Dan jangan lupa diperah sedikit ais asam limau untuk lebih menyedapkan lagi kurma kita.Ubi kentang,cili hijau,tomato buah,cili merah,dan bawang besar boleh digunakan sebagai hiasan dalam kurma.


Share:

Respi Rempah Beriani

Hi Tirana dan rakan rakan yang saya hormati.....Seperti yang saya janjikan pada Puan Tirana disini saya akan berkongsi sedikit respi bagaimana untuk membuat rempah sendiri.Sekarang kita semua nak senang tapi dgn mempelajari membuat sendiri rempah2 ia amat bermanafaat sekali buat kita terutama yang lama berada diluar negara dan juga yang akan berhijarah ke luar nrgara.Bak kata orang hujan emas dinegeri orang hujan betu dinegeri sendiri lebih baik negeri sendiri kan...Tiap semua negara2 yg kita lawati mewah seperti kita.Maksud mewah disni senag mendapati apa yg kita hajati dgn hanya kesebuah supermarket..Ok lets get on with this.Here im sharing my rempah secret with all my frens out there....


Bahan-bahan:

35 gm ketumbar
3 gm jintan putih (2 tsp)
3 gm jintan manis(2 tsp)
10 biji buah pelaga
10 biji bunga cengkih
1 biji buah pala
2 inci kulit kayu manis

Cara:

Goreng kesemua bahan2 tanpa minyak dan mesin atau giling hingga halus.Jika ingin gunakan yg serbuk kurangkan sedikit sukatannya.


Share:

Cornflake Rangup

Cukup mudah nak buat cookies ni.. Anak-anak tentu suka makan sebab ia betul-betul rangup. Kanak-kanak biasanya tidak berapa gemar plain cornflake sebab tasteless. Selain dari dimakan bersama susu, kalau ada lebihan cornflake, cubalah resepi ni. Rasanya yang manis-manis buah amat digemari oleh kanak-kanak. Dari kita bagi diorang makan junk food yang dibeli dari kedai, lebih baik kita buat sendiri.


Bahan-bahan

7 cawan cornflake
1/2 cawan almond (chopped)
1/2 cawan bijan
80ml minyak jagung mazola
80ml honey
4 sudu besar gula
sedikit ceri merah untuk hiasan (optional)
cawan kertas secukupnya

Cara memasak

1. Campur cornflake, almond dan bijan di dalam satu bekas dan kacau rata-rata.
2. Di dalam periuk, campurkan minyak jagung mazola, madu dah gula. Kacau di atas api yang kecil sehingga gula hancur.
3. Apabila gula telah hancur, tuangkan ke dalam campuran cornflake, almond dan bijan. Kacau rata-rata.
4. Masukkan ke dalam cawan kertas, hias dengan ceri merah dan susun di dalam dulang pembakar.
5. Bakar pada suhu 180^C selama 10 minit
6. Apabila sejuk simpan di dalam bekas yang kedap udara.

Share:

Daging Rendang Dendeng


Bahan-bahan

500 gm daging dipotong dan direbus hingga empuk.
1 biji bawang besar dipotong bulat
sedikit kicap cair
sedikit gula
garam secukup rasa

Bahan-bahan giling 1

4 ulas bawang putih
6 ulas bawang kecil
1/2 inci halia

Bahan-bahan giling 2

2 batang serai
1/2 inci lengkuas
10 tangkai cili kering

Cara memasak

1. Daging yang sudah direbus tadi dihiris nipis-nipis kemudian dititik.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan giling 1. Biarkan garing.
3. Masukkan bahan-bahan giling 2, kacau dan biarkan hingga pecah minyak di atas api yang perlahan.
4. Masukkan daging yang sudah dititik tadi dan kacau lagi. Masukkan sedikit kicap dan sedikit air. Biarkan mendidih.
5. Masukkan gula dan garam. Masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat-bulat. Biarkan kuahnya kering sedikit. Sebelum diangkat dari dapur, rasa masin dan manisnya.
6. Masakan ini sedap dimakan dengan nasi putih.


Share:

Sup Tulang Merah Singapore

Kita selalu mendengar artis2 dan orang2 kita sanggup ke Singapura untuk menikmati sup tulang merah Singapura,makanan yang agak popular disana dewasa ini.Jika keSingapura mereka tak lepas peluang untuk mencuba sup tersebut.Di Kuala Lumpur kita boleh dapati di Restoran Kunang-kunang di Ulu kelang.Sedap hingga menjilat jari.Disini saya ingin berkongsi respi...jadi tak payah lah ke restoran atau ke Singapura lagi...Lebih sedap dibuat dgn tulang kambing tapi bagi yg tidak mengemari kambing boleh diganti dgn tulang lembu.
.....Saya dan rakan saya pernah mencubanya sewaktu kami ke Singapura baru2 ini.Memang best...walaupun kami bukan pengemar sup kambing,rakan saya yang amat cerewet tentang permakanan,menjamu selera hingga menjilat jari...Selamat mencuba.


Bahan-bahan:

1 kilo tulang bahagian kaki kambing atau tulang lembu yg mengandungi sum2nya sekali
1/2 cawan tomato sos
1/4 cawan cili sos
1/4 cawan cili boh
1/4 cawan minyak untuk menumis
1/2 sudu besar tomato puree
2 sudu besar bawang goreng
5 ulas bawabg merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit rempah kasar 4 beradik-b lawang,buah pelaga,cengkih dan kayu manis
garam dan aji no moto secukup rasa


Cara:

Tulang direbus hingga empuk.Air rebusan jangan dibuang.
Goreng jintan manis dan jintan putih tanpa minyak hingga agak garing.Kemudian dimesin halus.
Bawang merah,bawang goreng,bawang putih dan halia diblend bersama dan kemudian tumis dalam kuali dgn minyak.Masukkan jintan yg dimesin dan rempah2 kasar dan juga tomato sos,tomato puree,cili boh,lada hitam dan cili sos.Tumis hingga garing dan berbangkit bau.Kemudian masukkan hasil tumisan ini kedalam air rebusan tulang tadi dan masak hingga agak pekat dan berkuah.Masukkan garam dan perasa secukup rasa.
Sedap dimakan dgn roti dan juga nasi.
Boleh dihidang dengan limau nipis,daun sup,bawang goreng,daun sadri yg dimayang halus.
Share:

Acar Ikan Kering

Semasa mengemas petiais semalam, terjumpa ikan kering kurau.. Ada 2 ekor yang besar. Dalam minda, terfikir, apa saya nak buat dengan ikan kering yang banyak ni. Ikan kering tu sebenarnya kawan suami yang bagi. Setiap kali dia pergi ke Sabah, ikan kering kurau tu lah jadi buah tangan untuk kita orang selain dari ikan bilis dan udang kering. Ikan bilis selalu cepat luak sebab selalu buat sambal ikan bilis. Ikan kering dan udang kering aje yang tak luak-luak. So hari ni dapat idea nak buat acar ikan kering. Pertama kali cuba....piuhhhhh..terangkat! Baunya saja dah membangkitkan selera... Rasanya apa tah lagi... makan tak pandang kiri kanan la..hehehe.. Mai kita kongsi resepinya.. Sapa-sapa yang nak cuba masak silakan...



Bahan-bahannya

500gm isi ikan kurau kering
6 ulas bawang putih dikupas dan dibelah dua
6 ulas bawang kecil dikupas dan dibelah dua
sedikit cili padi (kalau nak pedas, boleh tambah)
sedikit daun kari
sedikit gula
sedikit gula merah
sedikit cuka

Bahan-bahan giling

10 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
sedikit kunyit hidup (kalau guna kunyit serbuk pun okay)

Bahan-bahan rempah

2 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu kecil serbuk jintan putih
2 sudu kecil serbuk ketumbar

Cara memasak

1. Ikan kering digoreng separuh masak. Ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan giling. Biar sampai pecah minyak.
3. Kemudian masukkan bahan rempah dan sedikit air. Kacau dan biar sampai naik bau wangi.
4. Masukkan ikan kering, bawang kecil, bawang putih, cili padi dan daun kari. Kacau rata dan biarkan sebentar.
5. Masukkan gula merah, gula dan cuka secukup rasa serta sedikit air.
6. Masak sehingga kering. Dah siap dan boleh dimakan.


Share:

Quicky Lazy Mini Pizza

Ingredients:

French loaf-slice thinly
Tuna chunk-flavoured or plain
Butter
Mozerella Cheese-grated
Tamato sauce
Fresh tomatoes -thinly slice

Cara:

Spread butter on the sliced french loaf.Then spread tomato sauce.Add tuna on top and slice tomato.cover with grated mozerella cheese.Bake at 180 C till chrispy.Serve hot with plain coffee.
Share:

Homemade Cili Boh

Sekarang dengan harga barangan semuanya sudah naik melambung apa kata kita cuba membuat cili boh sendiri.Lebih bersih dan jimat.Juga tidak mengandungi bahan awet yang tidak baik untuk kesihatan.Suri rumah yang malas saja yang akan membeli cili boh...Jussstttt kidding......Petua suami sayang,pandai2 la berjimat dan buat cili boh sendiri.....Selamat mencuba semua.Tangan pedas tak pe...tanda sayang pada suami.Kalau tak biasa buat kerja dapur atau yg dah terbiasa buat manicure boleh pakai sarung tangan.


Bahan-bahan:

1/2 kilo cili kering.
Garam
Minyak Air
Jika mahukan yg pedas pilih cili kering yang kerinting.Jika mahukan yang tak pedas pilih yang tidak kerinting.

Cara:

Cili disiang dgn potong serong supaya senang keluar biji2nya.Jika mahu pedas jgn dikeluarkan kesemua biji.Kemudian dibasuh dan rendam sekejap.Tosskan dan rebus dgn beberapa cawan air hingga mendidih.Masukkan garam secukup rasa.Kemudian ditosskan dan diblend dgn air masak atau sedikit air suam.Campurkan sedikit minyak.Jika suka perah sebiji limau nipis agar tahan lebih lama.Bila selesai diblend sudah siap digunakan atau jika mahu tahan agak lama boleh digoreng dalam kuali tanpa minyak sampai bergelegak.Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais.Tahan sehingga hampir sebulan.
Share:

Laksa Johor Special

Bahan-bahan:
1 packet spagetti
1o ekor ikan kembong yg agak besar-Direbus dan asingkan isi dengan tulang kemudian diblend dgn air.Tulang juga kemudiannya diblend dgn air dan ditapis.
1 1/2 cawan cili boh-lebih sedap jika dibuat sendiri.
4 biji bawang besar
1 labu bawang putih
1 1/2 inci halia
3 btg serai
1 inci lengkuas
3 sudu besar besar kerisik
sekeping asam keping
4 packet santan
4-5 paket rempah kari ikan kecil
sedikit belacan
cili untk dibuat sambal belacan
limau kasturi


Cara-cara:

Ikan direbus dan diasingkan isi ikan dan tulangnya dan blend berasingan dgn air.Tulang tadi ditapis.
Tumis bahan2 bawang,b putih,lengkuas,halia dan serai tadi hingga bangkit bau.Kemudian masukkan cili boh,rempah kari ikan dan kacau rata.Bila garing masukkan isi ikan dan ait tulan yg telah diblend tadi.Kacau rata.Bila mendidih masukkan santan yg telah dicampu dgn sedikit ai mengikut kecairan yg disukai.akhir sekali masukkan asam keping.sedikit belacan, dan garam dan aji no moto.
Spagetti direbus dgn garam dan sedikit minyak.Kemudian bila lembut ditoskan.
Ulam dihiris halus dan dihidang bersama sambal belacan siap diperah dgn limau kasturi.


Ulam:
Cili merah
Timun
Daun Kesom
Bawang besar
Kacan panjang
Limau kasturi dibelah dua
Dihiris halus kesemuanya dan diletakkan berasingan.Kemudian hidangkan dgn sambal belacan tadi.
Share:

Tau Foo Far

Bahan- bahan:

300 gm soya bean
10 cawan air

Cara:

Basuh soya bean.Rendam selama 6 - 8 jam.Kemudian blend dgn 10 cawan air dan tapis dgn kain maslin dan perah untuk mengasingkan kulitnya.Masukkan daun pandan beberapa helai dan masak atas api perlahan.
Dalam mangkuk lain masukkan 1 1/2 sudu kecil abu.3 sudu teh tepung jagung,1/2 cawan air dan kacau rata.Kemudian masukkan campuran tadi kedalam bekas besar yg kosong.Akhir sekali dari atas kira2 5 kaki tinggi curahkan soya bean yg dimasak tadi kedalam bekas kosong yg telah diisikan dgn campuran air abu tadi.Tutup dan biarkan 45 minit.
Dihidang panas atau sejuk dgn air gula.


Air gula:

2 cawan gula
3 cawan air
2 helai daun pandan

Cara:

Masukkan gula dan air dan daun pandan sekali gus.Rebus hingga pekat keatas api serdahana.Jangan dikacau.
Share:

Acar Buah Ninda

Bahan-bahan:

1 kilo buah2 kering kegemaran masing2
5 -6 biji limau jeruk
10 ulas bawang putih
30 ulas bawang merah
11/2 sudu besar biji sawi
20 tangkai daun kari
2 senduk rempah kari ikan


Cara:
Tumis kesemuakan dan tambah cuka,gula daan gula secukup rasa.Masukkan buah2 kering yg telah dicelur terlebih dahulu.Gaul rata dan perlahan kan api buat seketika dan padam selepas 5 minit.


Cara membuat limau jeruk:

8 biji limau nipis dibelah 4 tapi jangan biar putus.Celur dan kemudian tosskan.Gual 1 senduk garam kasar pada limau tersebut dan susunkan limau dalam botol selama beberapa hari.
Share:

He loves cooking..I love cooking...

Several weeks ago, my nephew sent this photo (through MMS) to me. What is this??? Yes, this is a cake, Kek Coklat Lembap. He had tried twice to bake the "Kek Coklat Lembap" and the picture above was from the first attempt. Not bad at all. He said the cake was 70% out 100% and the chocolate topping was totally out, hehehehe.. Anyway, he told me, the second time was better. Unfortunately he didn't send any picture from the second attempt. Well, untuk anak-anak makan, okay la tu... Kalau nak beli, mahal jugak rasanya. Anyway, I hope he'd never give up to keep on trying. Cooking is just like that.. trial and error. And don't forget, practice makes perfect. Mak Su pun kadang-kadang masak jadi tak sedap jugak...hehehehe..



Yesterday afternoon, I prepared this for my husband for his lunch. He took a day off yesterday. I haven't cooked this Daging Masak Mamak for quite a long time. Actually this menu is his favourite food. Since we reduce our meat intake due to the health reason, I seldom cook this Daging Mamak for him. I think it was almost one year he didn’t taste this irresistible cooking..hehehe..sorry, dear! So yesterday was the first time after one year.. He was really into it. I was so happy to see him eating...hehehehe..hingga menjilat jari... My second son also likes this home-cooked food. Yesterday he ate rice twice, first time at 3pm and another one at 6pm..hehehe... This must be an excellent cuisine!!!!!



Share:

Kari Ayam Kapitan

Today I decided to try a new recipe for our lunch. Since my husband is still around, he could be the judge. It was not bad at all. Everybody loves it...(lol)




Bahan-bahan

1/2 ekor ayam
8 tangkai cili kering
2 biji buah keras (optional)
10 ulas bawang merah
1 labu bawang putih
1 cawan santan
2 batang serai
1 senduk minyak
sedikit garam dan gula
1 biji limau nipis

Cara-cara

1. Ayam dipotong mengikut kesukaan masing-masing.

2. Cili kering,buah keras,bawang merah,bawang putih dan serai halus.

3. Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan2 kisar.Setelah bahan kisar elok kuningnya, masukkan ayam.

4. Biar api sederhana sahaja & tunggu hingga ayam empuk.Setelah empuk masukkan santan.

5. Apabila santan sudah kering sedikit, masukkan dengan garam dan gula.Rasa masin dan manisnya.

6. Apabila hendak diangkat, perah asam limau nipis dan boleh dihidangkan dengan nasi. Sesuai dimakan bersama nasi minyak dan jelatah.





Share:

Kuih Pau

Saya sebenarnya suka sangat kuih pau lebih-lebih lagi yang berintikan kelapa. Sebelum ini, sudah banyak kali saya cuba buat kuih pau sendiri tapi tak pernah jadi, tak jadi lembut macam yang dijual di kedai. Selalu bertanya kepada rakan-rakan yang pandai buat kuih ini dan bermacam resepi dan petua yang mereka bagi tapi hasilnya tetap tak selembut kuih pau yang chinese buat. Pau melayu biasanya keras bila sejuk. Saya surf internet, masuk laman-laman web resepi untuk mencari resepi kuih pau. Banyak resepi kuih pau yang saya dapat dengan bermacam-macam version. Akhirnya saya tertarik hati untuk mencuba resepi kuih pau yang ditulis oleh Mat Gebu di laman myresepi.com

Jadi, dua hari lepas, saya bangun seawal pukul empat pagi untuk buat kuih pau. Intinya telah saya sediakan dari siang-siang lagi. Saya buat dua jenis inti. Satu inti pedas dan satu lagi inti kelapa manis. Sebenarnya kita boleh masukkan apa-apa saja inti kegemaran kita. Untuk inti pedas, saya buat macam inti karipap. Mungkin lain kali boleh cuba inti-inti lain pulak. Dengan semangat yang berkobar-kobar dan dengan harapan yang setinggi langit, saya ikut step by step resepi yang Mat Gebu bagi. Alhamdulillah, hasilnya cukup memuaskan. Kuih pau jadi lembut selembut sutera (lol). Saya tayangkan sikit gambar kuih pau yang saya buat. Saya copy resepi dari laman myresepi dan letakkan di sini supaya mudah bila nak buat kali kedua dan seterusnya. Terimakasih pada Mat Gebu yang tulis resepi ini. Mudah-mudahan Allah memberkati beliau.



Bahan-bahan untuk doh ( 10 biji )

240 g tepung "Hong Kong", (guna tepung pau pun ok)
1 camca teh "Double Acting" Baking Powder + 1/2 camca teh garam
1 camca teh yis
25 g lemak sayur (shortening)
100 ml air suam*
30 g gula halus*
1/2 camca teh cuka*(*disatukan dan kacau hingga gula larut)

Cara-cara buat doh

1. Dalam satu bekas, masukkan tepung Hong Kong, double acting baking powder + garam, yis dan lemak sayur. Gaul ramas hingga adunan berupa serbuk roti. Masukkan air yg bercampur dgn cuka dan gula. Adun hingga menjadi doh yg lembut dan elastik (kurang lebih 15 minit, jika guna tangan dan 10 minit jika menggunakan mesin). Perap doh selama 45 minit.

2. Keluarkan doh dan tumbuk utk membuang angin. Bahagi kepala 10 bahagian, bulat-bulatkan. Ambil sebiji doh dan leperkan di atas tapak tangan, sudukan inti yg telah sejuk tadi dan cantum doh sehingga menutupi inti. Bulat-bulatkan doh tadi dan letak diatas sekeping kertas (2inci x 2 inci) yg telah disapu dengan lemak sayur.

3. Buat hingga habis dan susun dalam kukusan. Perap pau kurang lebih 20 minit.

4. Kukus pau tadi di atas air mendidih selama 15 minit. Angkat dan sejukkan.

Note: Untuk doh tadi boleh juga menggunakan bread maker, melalui setting untuk doh. Masukkan kesemua bahan dan tekan setting utk doh dan tunggu hingga siap.


Bahan-bahan untuk inti manis

2 cawan kelapa parut
1 cawan gula merah (boleh kurang atau tambah mengikut citarasa masing-masing)

Cara-cara buat inti manis

1. Masak gula dengan sedikit air.
2. Bila semua gula telah larut dan mendidih, tapis.
3. Masak semula air gula tersebut di atas api dan masukkan kelapa parut.
4. Kacau inti sehingga benar-benar kering.
5. Kalau suka bolehlah masukkan sedikit tepung gandum untuk menjadikan inti kenyal dan melekat.

Share:

Quorma

Quorma Mix


Last week, I went to the supermarket at Hartamas Shopping Center (HSC) to do my weekly shopping. I walked around to find some stuff that I needed. Suddenly my eyes caught on the Indian spices. The two brands of Indian spices that I mentioned in my previous post were there on the shelf at one corner of the supermarket. What a surprise!!! They had never been there before. I'm quite happy. After this, I don't have to travel miles to get those spices. The supermarket is just in front of my condo. Furthermore there is one brand that I've never tried before. It's 'National' brand. For a start I picked up a kind of spice called 'Quorma' (national brand). So yesterday, I tried this quorma mix. I followed step by step the instruction written on the box. The results turned to be great and yummy. Next time, I would like to modify the recipe a little bit to make it even tastier. Here is the recipe.




Ingredients

500gm meat - slice to small pieces
1 0nion
1 cup yogurt
5 table spoon Quorma mix
Cooking oil
Water

Method

1. Cut onion then fry it until the color turn brown. Put aside.
2. Heat a bit of cooking oil then fry the meat until it slightly brown.
3. Mix together yogurt and Quorma mix. Then pour the mixture to the meat.
4. Add a little bit of water and let them boil.
5. When the gravy is slight thick, add the fried onion. Stir well and turn off the fire.
6. It's ready to be eaten with "Roti Naan". (but I ate it with the rice)

Warning: It's a bit hot and spicy!!!!



Share: