If you think well, you cook well...

Murtabak Cream Crackers

Bahan-Bahan:
18-20 keping biskut cream crackers
300 gm daging ayam atau daging lembu kisar
2 biji bawang besar yg serdahana
4 biji ubi kentang yg telah direbus dan dilecek
2 biji cili merah yang dibiang biji dan dicincang
4 biji telur putih yang dipukul kembang
sedikit daun sadri dan bawang goreng
sedikit garam
sedikit lada hitam
2 camb mayonis atau thousand island
2 camb mentega

Cara:
Panaskan mentega.Kemudian tumiskan bawang besar yg dicincang halus.Masukkan daging kisar dan garam serta lada hitam secukup rasa.Goreng atas api serdahana hingga daging masak dan kemudian tutupkan api dan masukkan ubi kentang yang dilecek tadi bersama daun sadri dan sedikit bawang goreng yg telah diramas.Masukkan juga cili merah dan mayonis atau thousand island dan gaul sebati.
Sapukan pada biscut cream crackers dan kapit dg sekeping lagi biscut seperti membuat sandwic.Celupkan kedalam telur putih yang telah dipukul kembang sebelum digoreng dalam minyak penuh.(Deep fry).Goreng hingga kuning keemasan dan dan potong 4.Dihidang bersama sos cili.
Share:

No comments: