Mee Kantonis



Bahan-bahan


500gm mee kuning (dicuci dan ditos)
6 ulas bawang putih (dihiris halus)
3 ekor sotong bersaiz sederhana (dicuci dan dipotong melintang)
10 ekor udang bersaiz sederhana (dicuci dan dibuang kulit)
1 batang karot (dihiris memanjang dan halus)
sedikit sawi (dipotong anggaran 1 inci)
2 biji telur
1 liter stok ayam
sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
sedikit minyak
lada sulah dan garam secukupnya

Cara Memasak

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Kemudian masukkan sotong dan udang. Kacau dan biarkan sekejap.
3. Masukkan karot dan stok ayam. Biarkan seketika dan masukkan sawi.
4. Masukkan lada sulah dan garam secukupnya.
5. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung dan kemudian masukkan telur. Kacau rata.
6. Masukkan mee dan kacau sehingga rata. Mee ini sedap dimakan ketika masih panas dan ia agak basah sedikit.


0 comments: