If you think well, you cook well...

Fresh Cream Caramel

Bahan-Bahan:
Caramel:
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air

Cara:
Gula dicampur dengan air dan dimasak keatas api serdahana hingga menjadi caramel perang keemasan.Jangan dikacau.Perhatikan setiap masa.Bila sudah perang tuangkan segera kedalam bekas acuan kaca yang hendak digunakan.Bekas serdahana besar.Biarkan.

Campuran fresh cream:
500 ml fresh milk
6 biji telur gred A
1/2 cawan gula pasir
Secubit garam
1 camt vanilla

Cara:
Campurkan gula pada susu segar dan masak keatas api serdahan hingga gula hancur tetapi jangan dibiarkan mendidih.Kacau selalu supaya sebati.kemudian masukkan garam dan vanilla.Tutup api dan sejukkan pada suhu bilik.
Sediakan pengukus dan dan panaskan keatas api hingga mendidih dan bila telah mendidih perlahankan api pada api serdahana.
Didalam bekas lain pecahkan kesemua telur dan pukul rata tetapi jangan dipukul hingga berbuih.Apabila campuran susu sejuk masukkan telur tadi kedalam campuran susu dan kacau rata hingga sebati.Kemudian tapis kedalam bekas acuan caramel dan kukuskan selama 30-35 minit diapi yang agak serdahana.Tutup bekas dgn kertas aliminium foil utk mengelak air dari penutup kukusan jatuh keatas cream caramel.


Petua untuk cream caramel yang baik:
1)Jangan kukus terlalu lama
2)Jangan kukus api besar
3)Telur jgn dipukul hingga berbuih
4)Hendaklah ditapis
Share:

No comments: