Thursday, November 15, 2007

Nasi Beriani Kambing



Bahan-bahan


4 cawan beras basmati - basuh bersih
300 gm daging kambing (cubes with bones)
1 biji bawang besar (medium size) - dipotong dadu
1 biji tomato (medium size) - dipotong dadu
1 cawan plain yogurt
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
3 sudu besar jus limau nipis
4 sudu besar serbuk beriani kambing. (brand shan)
sedikit minyak/minyak sapi/mentega

Cara memasak

1. Didihkan air dan rebus beras sehingga tiga perempat masak. Angkat dan toskan airnya.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar. Goreng hingga bawang garing.
3. Masukkan halia, bawang putih dan daging kambing. Goreng sekejap kemudian masukkan rempah beriani dan yogurt. Kacau lagi.
4. Masukkan 2 cawan air dan biarkan mendidih sehingga daging kambing empuk.
5. Masukkan tomato dan jus limau nipis. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sebentar dan tutup api.
6. Masukkan setengah daripada beras yang direbus tadi ke dalam rice cooker. Kemudian masukkan curry kambing yang dimasak tadi ke atas beras tersebut. Masukkan lebihan beras tadi supaya menutupi daging kambing. Kemudian masaklah nasi tersebut seperti biasa.
7. Sebelum dihidang, kacau dan balikkan nasi tersebut rata-rata.

0 comments: