If you think well, you cook well...

Kari Kambing



Bahan-bahan


500gm kambing - dicuci bersih-bersih dan dipotong mengikut kesukaan.
5 biji kentang
1 biji bawang besar (small size) - dipotong dadu
5 sudu besar serbuk kari daging - dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
1/4 cawan tomato soup
kulit kayu manis
buah pelaga
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
(*dicampur sekali dan dikisar)
1 cawan santan cair
1 biji cili merah - dibelah dua
1 biji tomato - dibelah empat
garam
minyak masak
sedikit garam masala

Cara memasak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar. Masukkan buah pelaga dan kulit kayu manis.
2. Bila bawang besar garing, masukkan bahan-bahan yang dikisar. Biarkan hingga naik bau.
3. Masukkan pes rempah kari, garam masala diikuti dengan tomato soup. Biarkan hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging kambing dan kentang. Jika kering, tambahkan sedikit air. Masaklah hingga daging dan kentang empuk.
5. Masukkan santan, tomato dan cili dan biarkan mendidih.
6. Sebelum tutup api, masukkan garam secukupnya.

Share:

No comments: