Sotong Marsala

Bahan-bahan

1.5 kg sotong segar
50 gm bawang besar (dihiris)
50 gm bawang putih (dihiris)
30 gm halia (dihiris)
30 gm daun kari
30 gm serbuk jintan manis
30 gm serbuk jintan putih
30 gm serbuk ketumbar
20 gm serbuk kunyit
20 gm serbuk marsala
¼ liter tairu
2 biji tomato
2 tangkai cili hijau
20 gm daun bawang (dipotong kecil)
20 gm daun ketumbar (dipotong kecil)
½ liter minyak masak
Garam

Cara memasak
  1. Sotong disiang, dibersihkan dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk marsala dan kacau hingga harum baunya.
  3. Masukkan sotong dan kacau perlahan-lahan. Masukkan tairu dan garam secukup rasa.
  4. Setelah masak, masukkan pula tomato, cili hijau, daun bawang, daun ketumbar dan hidangkan bersama nasi panas.
Resepi ini diambil dari mesra.net

0 comments: