Masakan Terlebih Garam

Kadang-kadang bila memasak dalam keadaan kelam kabut dan hendak cepat, kita terlebih bubuh garam dalam masakan dan akhirnya makanan tersebut menjadi terlebih masin. Jangan risau, untuk mengatasi masalah terlebih garam dalam masakan, cubalah petua-petua di bawah ini :-
  1. Setelah masakan mendidih, tutup api dan periuk. Biarkan beberapa minit. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan dikeringkan. Tutup semula masakan tadi. Rasa masin akan hilang dengan sendirinya.
  2. Potong dua atau tiga biji kentang berbentuk dadu. Masukkan ke dalam masakan termasin. Setelah kentang itu lembut, keluarkannya semula.
Note: Petua ini saya dapat dari seorang kawan. Saya sendiri belum pernah mencuba kerana setakat ini belum pernah terlebih garam dalam masakan. Yang pernah, cuma terlupa letak garam :-)




2 comments:

Suhaiza Sa'at said...

hahaha... lawaklah kak... macam mana boleh terlupa boh garam... hehee...

Tirana said...

Ai...terlupa letak garam sebab masa memasak dok mengelamun...dok berangan macam-macam..hehehe..