Lasagne Bolognese

Bahan-bahan
1 kotak instant lasagne (brand san romeo)

untuk sos daging:
350 gm daging cincang
1 tin kecil tomato puree
2 biji bawang besar - dipotong dadu
1 batang lobak merah - diparut kasar
500ml air
1 sudu teh serbuk lada hitam

Cara memasak sos daging
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar dan lobak merah sehingga kekuningan.
2. Masukkan daging cincang dan kacau hingga daging bertukar warna menjadi perang.
3. Masukkan tomato puree dan biarkan selama 5 minit.
4. Masukkan air dan masak sehingga kuah agak pekat. Masukkan garam dan lada hitam. Ketepikan.

untuk sos putih:
500ml susu segar
50gm mentega
50gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Cara memasak sos putih
1. Panaskan mentega hingga cair
2. Masukkan tepung, susu dan garam. Masak hingga pekat. Ketepikan.

Cara memasak lasagne
1. Di dalam loyang, letakkan sos putih. Lapiskan dengan instant lasagne diikuti dengan sos daging. Lakukan proses ini sehingga habis adunan.
2. Bakar pada suhu 200^C selama 30 minit.



Daging Malbari


Bahan-bahan

500gm daging - dibersih dan dipotong kecil-kecil
*20 biji bawang merah
*10 biji bawang putih
*1 inci halia
(*dicampur sekali dan dikisar)
2 sudu makan cili giling - boleh dilebihkan jika suka pedas
1 sudu makan jintan manis serbuk
1 sudu makan ketumbar
1 sudu kecil garam masalla
3 sudu makan kicap pekat
air asam jawa, gula dan garam secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasak

1. Perapkan daging bersama bahan-bahan lain selama setengah jam.
2. Panaskan minyak dan goreng daging yang diperap tadi.
3. Kacau hingga mendidih dan pekat.
4. Sebelum diangkat dari api, rasa garam dan gulanya.

Nasi Beriani Kambing



Bahan-bahan


4 cawan beras basmati - basuh bersih
300 gm daging kambing (cubes with bones)
1 biji bawang besar (medium size) - dipotong dadu
1 biji tomato (medium size) - dipotong dadu
1 cawan plain yogurt
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes halia
3 sudu besar jus limau nipis
4 sudu besar serbuk beriani kambing. (brand shan)
sedikit minyak/minyak sapi/mentega

Cara memasak

1. Didihkan air dan rebus beras sehingga tiga perempat masak. Angkat dan toskan airnya.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar. Goreng hingga bawang garing.
3. Masukkan halia, bawang putih dan daging kambing. Goreng sekejap kemudian masukkan rempah beriani dan yogurt. Kacau lagi.
4. Masukkan 2 cawan air dan biarkan mendidih sehingga daging kambing empuk.
5. Masukkan tomato dan jus limau nipis. Masukkan garam secukup rasa dan kacau sebentar dan tutup api.
6. Masukkan setengah daripada beras yang direbus tadi ke dalam rice cooker. Kemudian masukkan curry kambing yang dimasak tadi ke atas beras tersebut. Masukkan lebihan beras tadi supaya menutupi daging kambing. Kemudian masaklah nasi tersebut seperti biasa.
7. Sebelum dihidang, kacau dan balikkan nasi tersebut rata-rata.

Kari Kambing



Bahan-bahan


500gm kambing - dicuci bersih-bersih dan dipotong mengikut kesukaan.
5 biji kentang
1 biji bawang besar (small size) - dipotong dadu
5 sudu besar serbuk kari daging - dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
1/4 cawan tomato soup
kulit kayu manis
buah pelaga
*5 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
(*dicampur sekali dan dikisar)
1 cawan santan cair
1 biji cili merah - dibelah dua
1 biji tomato - dibelah empat
garam
minyak masak
sedikit garam masala

Cara memasak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar. Masukkan buah pelaga dan kulit kayu manis.
2. Bila bawang besar garing, masukkan bahan-bahan yang dikisar. Biarkan hingga naik bau.
3. Masukkan pes rempah kari, garam masala diikuti dengan tomato soup. Biarkan hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging kambing dan kentang. Jika kering, tambahkan sedikit air. Masaklah hingga daging dan kentang empuk.
5. Masukkan santan, tomato dan cili dan biarkan mendidih.
6. Sebelum tutup api, masukkan garam secukupnya.

Nasi Ayam

Bahan-bahan untuk sup

1 ekor ayam - dibasuh bersih dan dipotong empat.
1 bungkus sup bunjut
sedikit minyak
sedikit daun sup dan daun bawang - dipotong halus.

*5 biji bawang merah
*3biji bawang putih
*1/2 inci halia
(*bahan ini dicampur dan dikisar hingga lumat)

Cara memasak sup

1. Panaskan minyak dan tumis bahan giling.
2. Bila bahan giling telah garing, masukkan air secukupnya dan sup bunjut. Biarkan mendidih.
3. Masukkan ayam dan biarkan mendidih/ sehingga ayam empuk.
4. Angkat ayam dan toskan. Ayam ini untuk digoreng. Simpan air rebusan ayam ini secukupnya untuk masak nasi.
5. Masukkan garam secukupnya ke dalam air rebusan ayam yang berlebihan.
6. Masukkan daun sup dan daun bawang dan tutup api.

Bahan-bahan untuk nasi

3 cawan beras basmati - dibasuh dan ditoskan
4 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci halia - dihiris halus
1 batang serai - dititik
2 helai daun pandan - disimpul
5-6 cawan air rebusan ayam
kulit kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
sedikit minyak

Cara memasak nasi

1. Masukkan beras, serai dan daun pandan ke dalam rice cooker.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan halia.
3. Bila bahan tumis garing, tutup api dan curahkan bahan tumisan tadi ke dalam beras.
4. Masukkan air rebusan ayam dan sedikit garam ke dalam beras dan masaklah seperti biasa.

Bahan-bahan untuk ayam goreng

Ayam yang telah direbus
sedikit madu
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
sedikit minyak bijan

Cara memasak ayam goreng

1. Gaul semua bahan di atas dan perap selama 30 minit.
2. Goreng dengan api yang perlahan. Ayam yang diperap ini boleh juga dibakar.

Bahan untuk sos cili

5 biji cili merah
2 ulas bawang putih
sedikit air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya

Cara membuat sos

1. Kisar cili dan bawang putih hingga lumat.
2. Campurkan air rebusan ayam.
3. Masukkan garam dan gula secukupnya.

Bahan untuk sos kicap

kicap manis
kicap masin
sedikit air rebusan ayam
sedikit minyak bijan
cili padi - dihiris (jika suka)

Cara membuat sos kicap

1. Satukan semua bahan di atas dalam sebuah bekas.
2. Kacau rata.


Kari Ikan Tenggiri (Mamak Style)





Bahan-bahan:


6 ketul ikan tenggiri - dibersihkan
4-5 sudu makan rempah kari ikan
1-2 sudu makan cili serbuk
5 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
6 biji bendi (atau 2 biji terung bulat - dibelah enam)
1 biji tomato - dibelah empat
1 biji cili merah - dibelah dua
1 biji cili hijau - dibelah dua
1 cawan santan
1 cawan air asam jawa
sedikit daun kari
sedikit halba campur
sedikit minyak masak

Cara memasak:

1. Serbuk rempah kari ikan dan cili serbuk dicampur dan dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih, bawang merah, daun kari dan halba campur.
3.Bila bahan tumis telah garing, masukkan pes serbuk kari dan cili serbuk. Kacau hingga naik bau. Jika agak kering, bolehlah tambah sedikit air.
4. Masukkan bendi/terung diikuti dengan santan.Biarkan mendidih.
5. Bila telah mendidih masukkan ikan diikuti dengan air asam jawa.
6. Masukkan tomato, cili merah dan cili hijau.
7. Masak lagi hingga mendidih. Sebelum diangkat dari api, masukkan garam.

Mee Mamak Simple

Bahan-bahan:

500gm mee kuning
200gm udang basah - dibuang kulit dan dibersihkan
300gm taugeh - dibuang ekor dan dibersihkan
2 keping tauhu - dipotong dadu
5ulas bawang kecil - dihiris
3ulas bawang putih - dihiris
2 sudu cili giling
1 biji telur
sedikit air asam jawa
kicap pekat manis

Cara memasak:

1.Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Bila minyak panas, masukkan bawang merah dan putih yang telah dihiris. Goreng sehingga bawang garing.
2.Masukkan cili giling dan udang. Goreng hingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa diikuti dengan tauhu dan telur. Kacau sebentar.
4. Masukkan mee kuning dan taugeh. Kacau dan masukkan kicap secukup rasa.Biarkan sebentar di atas api.

Note: Mee mamak simple sedap dimakan panas2. Ketika menghidang, bolehlah dihias mengikut kesukaan dan selera sendiri.


Nasi Jepun

Sudah lama rasanya saya tak masukkan resepi ke dalam blog ini. Masih banyak lagi resepi yang ingin dimuatkan di sini tapi saya tidak begitu berkesempatan. Untuk hari ini, saya masukkan resepi Nasi Jepun. Simple aje nasinya tapi sedap dan anak-anak saya menggemari nasi ini.

Bahan-bahan

3cawan beras
sedikit majerin
sedikit minyak masak
1 batang lobak merah - dipotong dadu
5-6 biji cendawan butang - dibelah dua
sedikit daun sup/daun bawang - dihiris halus

Bahan-bahan giling

*5ulas bawang merah
*3ulas bawang putih
*1/2inci halia
*Semua bahan ini dicampur dan dikisar sekali

Cara memasak
  1. Basuh beras bersih-bersih dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan majerin dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan giling. Biarkan hingga kekuningan.
  3. Masukkan air mengikut sukatan beras dan biarkan mendidih.
  4. Bila air telah mendidih masukkan lobak merah dan cendawan butang.
  5. Beras yang telah ditoskan tadi, dimasukkan ke dalam rice cooker. Masukkan air yang mendidih tadi ke dalam rice cooker dan masaklah nasi seperti biasa.
  6. Ketika menghidang nasi, taburkan daun sup dan daun bawang di atasnya.

Note: Nasi Jepun boleh dimakan dengan apa-apa jenis lauk sekali pun....


Birthday Cake!


Ini rupa birthday cake yang saya dapat dari DH dan anak-anak pada 10 Jan baru-baru ini. Dah hampir separuh kena makan..hehehe..Anak-anak yang makan. DH langsung tak makan sebab dia bukan penggemar kek. Saya pulak bergantung kepada jenis kek. Kek yang terlampau berkrim memang saya tak minat. Saya lebih suka plain kek. Tapi yang paling saya minati Cheese Cake yang tak berapa berkrim. Birthday cake ini DH beli dari secret recipe. Ada nama dia tapi saya tak ingat. Yang memilih kek ini ialah anak sulong sebab dia dah pernah makan kek ni dan menurutnya memang sedap...sebab tu sekali hadap aje dah hampir separuh diorang berempat kerjakan..hehehehe..Saya hanya makan sedikit aje sekadar ambil hati DH yang susah payah membeli..Walaubagaimanapun terimakasih pada DH yang sentiasa mengingati kedatangan hari lahir saya setiap tahun...

Masakan Terlebih Garam

Kadang-kadang bila memasak dalam keadaan kelam kabut dan hendak cepat, kita terlebih bubuh garam dalam masakan dan akhirnya makanan tersebut menjadi terlebih masin. Jangan risau, untuk mengatasi masalah terlebih garam dalam masakan, cubalah petua-petua di bawah ini :-
  1. Setelah masakan mendidih, tutup api dan periuk. Biarkan beberapa minit. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan dikeringkan. Tutup semula masakan tadi. Rasa masin akan hilang dengan sendirinya.
  2. Potong dua atau tiga biji kentang berbentuk dadu. Masukkan ke dalam masakan termasin. Setelah kentang itu lembut, keluarkannya semula.
Note: Petua ini saya dapat dari seorang kawan. Saya sendiri belum pernah mencuba kerana setakat ini belum pernah terlebih garam dalam masakan. Yang pernah, cuma terlupa letak garam :-)




Pulut Kuning



Bahan-bahan:

4 cawan beras pulut
3 cawan pati santan
garam secukup rasa

Cara memasak:
  1. Beras pulut direndam semalaman bersama sedikit kunyit dan asam keping.
  2. Campurkan garam ke dalam santan.
  3. Basuh beras yang telah direndam itu bersih-bersih, buang asam keping kemudian dikukus.
  4. Bila beras telah empuk dan lembut, keluarkan dari kukusan dan masukkan ke dalam bekas.
  5. Curahkan santan sedikit demi sedikit ke atas beras yang telah dikukus tadi sambil digaul hingga sebati. Sedia untuk dimakan.
Pulut kuning sedap dimakan bersama rendang atau kari ayam/daging.

Sibuk Memasak di Malam Raya Haji..

Pada hari raya haji baru ni..ada kawan minta tolong masakkan nasi beriani, ayam ros dan dalca untuk 20 orang. Terkedu sebentar bila dia minta tolong...kesian..tapi masalahnya saya tak ada kelengkapan memasak seperti periuk besar dan sebagainya. Kemudian saya tanya dia kalau-kalau dia ada periuk besar yang boleh diguna...Kumpul punya kumpul segala kelengkapan memasak dia dan saya..akhirnya saya setuju..Sebenarnya tak sampai hati nak hampakan harapan orang...

Dalca

Bermula dari pagi Sabtu...Alhamdulillah DH sedia membantu pergi beli semua bahan..Bila dia bawa balik semua bahan..bermulalah kerja saya..bersihkan ayam dan bubuh garam kunyit. Lepas tu kupas bawang dan sebagainya..Petang Sabtu goreng ayam sambil blend semua perencah yang perlu diblend.

Nasi Beriani - Style Karachi

Ayam Ros

Kemudian after maghrib, saya berehat lalu tertidur sebab letih sangat. Lebihkurang pukul 12 tengahmalam, terjaga dan bangun solat isya'. After solat, bermulalah kerja masak memasak. Mula-mula masak dalca. Ayam ros (4 ekor) masak 2 kali - satu periuk 2 ekor..Ini lah bahananya bila tiada periuk besar. Nasi beriani pula 4 kali masak - satu periuk 6 cawan. Selesai memasak sebelum masuk subuh..Sebelum solat, sempatlah bersih-bersihkan dapur yang berselerak. Sebelum pergi ke masjid solat sunat raya, hantar dulu makanan ke rumah kawan..Sukanya dia..hehehehe..Dan saya pulak puas hati kerana dapat menunaikan harapan seorang kawan..walaupun penat dan mengantuk yang tak terhingga...Lagipun saya minat memasak..Inilah masanya saya mengasah bakat dan increase kepakaran memasak dalam kuantiti yang banyak. Lepas balik dari masjid, makan dan terus tidur sampai menjelang zuhur..Kalau inilah yang dapat dikatakan berkorban untuk seorang kawan...


Sotong Marsala

Bahan-bahan

1.5 kg sotong segar
50 gm bawang besar (dihiris)
50 gm bawang putih (dihiris)
30 gm halia (dihiris)
30 gm daun kari
30 gm serbuk jintan manis
30 gm serbuk jintan putih
30 gm serbuk ketumbar
20 gm serbuk kunyit
20 gm serbuk marsala
¼ liter tairu
2 biji tomato
2 tangkai cili hijau
20 gm daun bawang (dipotong kecil)
20 gm daun ketumbar (dipotong kecil)
½ liter minyak masak
Garam

Cara memasak
  1. Sotong disiang, dibersihkan dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan serbuk jintan manis, jintan putih, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk marsala dan kacau hingga harum baunya.
  3. Masukkan sotong dan kacau perlahan-lahan. Masukkan tairu dan garam secukup rasa.
  4. Setelah masak, masukkan pula tomato, cili hijau, daun bawang, daun ketumbar dan hidangkan bersama nasi panas.
Resepi ini diambil dari mesra.net