If you think well, you cook well...

Sagu Kacau

Bahan-Bahan:

300 gm sagu biji mata ikan
1 cawan gula pasir
½ biji kelapa (yang tidak terlalu tua)
4 cawan air
Sedikit garam
Sedikit pewarna merah
Sehelai daun pandan

Cara memasaknya:

Bersihkan sagu biji kemudian renjiskan dengan sedikit air. Gaulkan rata-rata hingga ia lembab dan kembang. Pastikan sagu biji tidak hancur. Masak gula dengan air hingga larut dan mendidih. Kemudian masukkan pewarna merah dan daun pandan yang telah dicarik-carik dan disimpulkan. Masukkan sagu tadi dan kacau selalu hingga sagu biji menjadi kembang dan jernih. Apabila telah cukup masak dan pekat, angkat dan tuangkan ke dalam loyang. Sementara itu, buangkan kulit ari kelapa dan parut halus. Gaulkan dengan sedikit garam. Setelah kuih tadi sejuk, potonglah mengikut kesukaan dan gaulkan dengan kelapa parut tadi.

Sumber: Sajian Selera Malaysia
Share:

No comments: