Saturday, December 30, 2006

Roti Jala


Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum - di ayak
2 1/4 cawan air
1 biji telur
1/4 cawan minyak
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning

Cara memasak

Masukkan tepung, telur, minyak, air dan garam ke dalam mangkuk besar. Sebatikan bahan2 tersebut menggunakan mixer. Masukkan pewarna kuning dan kacau sampai adunan tidak berketul. Kalau masih berketul, adunan itu hendaklah ditapis terlebih dahulu. Panaskan non-stick pan. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan tebarkan adunan tersebut di atas kuali panas. Bila telah masak, angkat dan lipat roti jala itu mengikut kesukaan anda dan ulangi proses sehingga adunan habis.

Note: Resepi di atas menghasilkan lebihkurang 15 - 20 keping roti jala. Untuk kuantiti yang lebih banyak sila lihat resepi selepas ini. Dibawah ini demonstrasi menebar roti jala. Roti jala sedap dimakan dengan kari ayam/daging atau bamia (sila lihat resepi sebelum ini).



Kuali leper untuk tebar roti jala



0 comments: