If you think well, you cook well...

Opor Ayam


Bahan utama:

1/2 ekor ayam

Bahan2 giling:

4 ulas bawang putih }
6 ulas bawang merah } dicampur sekali dan dikisar
sedikit halia }
sedikit lengkuas }
2 batang serai }

Bahan2 rempah:

1 sudu besar serbuk jintan manis }
1 sudu besar serbuk ketumbar } dicampur sekali dan dibancuh dgn sedikit air utk dijadikan paste
1 sudu besar cili giling }

Bahan-bahan lain:

1 cawan santan
1 sudu besar kerisik
sedikit air asam jawa
sedikit gula
garam secukup rasa

Cara memasak:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan giling. Biarkan ia kuning sedikit.
  2. Masukkan bahan rempah. Kacau dan masak sampai naik bau dan pecah minyak. Kalau agak kering, masukkan sedikit air.
  3. Masukkan ayam. Masakkan biar ayam separuh empuk.
  4. Masukkan santan, kerisik, air asam jawa, garam dan gula.
  5. Masak sampai kuahnya pekat dan pecah minyak dengan api yang kecil.
  6. Sebelum tutup api rasalah masin manisnya...Kalau puas hati, bolehla tutup api dan dihidangkan panas-panas..

Share:

No comments: