Mee Jawa

Bahan-bahannya:

1/2 kg mee kuning - dicelur

Bahan hiasan

1/2 kg taugeh - dicelur
4 biji terlur - direbus,dibuang kulit dan dihiris nipis2
3 keping tauhu - digoreng dan dipotong nipis2
2 biji cili merah - dipotong
bawang goreng
daun bawang
isi ayam/daging yang telah direbus

Bahan untuk kuah

1/2 tin tomato soup
1 liter air rebusan ayam/daging
1 sudu besar coriander(serbuk ketumbar)
2 biji ubi keledek - direbus dan dilenyek
sedikit minyak
garam secukup rasa
sedikit gula

Bahan-bahan kisar

10 biji cili kering
2 biji buah keras
sedikit kunyit hidup
sedikit lengkuas

Cara memasak kuah

Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar sehingga wangi. Tambahkan ketumbar, sup tomato, air rebusan ayam/daging, ubi keledek yang telah dilenyek, garam dan gula secukup rasa. Setelah mendidih, kecilkan api dan biarkan ia mereneh.

Cara menghidang

Masukkan mee yang telah dicelur ke dalam mangkuk. Taburkan bahan hiasan dan bubuh kuah. Sedap dimakan ketika masih panas.

0 comments: