Meat Pie

Bahan2 untuk inti pie

750g minced meat
1 1/2 cawan bread crumb
2 biji bawang besar
1/4 cawan air
1 camca teh soy sauce
2 camca besar tomato sauce
2 camca besar finely chopped parsley
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit minyak

Cara memasak inti pie
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang hingga layu.
  2. Masukkan minced meat dan kacau hingga daging masak. Sekiranya agak kering, bolehlah masukkan air.
  3. Kemudian masukkan soy sauce, tomato sauce, parsley, garam dan lada sulah. Kacau lagi.
  4. Akhir sekali, masukkan bread crumb. Kacan hingga rata.
  5. Tutup api dan ketepikan.

Bahan untuk pastri

2 1/2 cawan tepung gandum
90 g mentega
1 camca teh garam
1/2 cawan air
1 biji telur - diasingkan putih dan kuning.

Cara membuat pastri
  1. Ayak tepung dan garam ke dalam sebuah mangkuk besar. Buat lubang di tengah2 dan masukkan kuning telur. Tutup lubang dengan tepung.
  2. Didihkan mentega dan air. Masukkan ke dalam tepung dan telur tadi.
  3. Kacau campuran dengan senduk kayu cepat-cepat hingga adunan menjadi rata.
  4. Apabila adunan agak sejuk gunakan tangan untuk menguli. Ulilah hingga menjadi doh. Biarkan selama 30 minit.
  5. Ambil 2/3 dari pastri itu kemudian canaikan. Canaikan doh hingga boleh menutupi dasar dan tepi acuan yang berukuran lebih kurang 7''
  6. Sapukan sedikit telur putih pada doh itu kemudian masukkan inti pie tadi.
  7. Canaikan pastri yang selebihnya untuk menutupi inti pie di bahagian atas.
  8. Tekan di bahagian tepi pie dengan menggunakan garfu.
  9. Sapukan putih telur di bahagian atas dan cucuk2 di bahagian atas dengan garfu untuk membuat lubang supaya wap dari inti pie tadi boleh keluar ketika proses membakar.
  10. Bakar dalam oven bersuhu 170 darjah celsius hingga pie masak - bahagian atas pie menjadi kekuning-kuningan. Sejukkan sebentar sebelum dikeluarkan dari acuan.

0 comments: