If you think well, you cook well...

Kuih Lompang

Bahan-bahan

2 cawan tepung beras - dicampur dengan 2 cawan air (kacau hingga sebati)

1 3/4 cawan gula merah - dimasak hingga mendidih dengan 2 cawan air (letakkan sedikit daun pandan)

Sedikit kelapa parut (putih) - digaul dengan sedikit garam.

Cara memasak
  1. Gula merah yang sedang mendidih dituangkan serta merta ke dalam adunan tepung (kacau supaya tidak berketul) kemudian tapis.
  2. Sediakan kukusan dan cawan lompang. Biarkan cawan dan kukusan mendidih selama 3 minit. Kemudian masukkan campuran tepung dan gula ke dalam cawan dan kukus selama lebihkurang 15 minit. Kalau tidak ada cawan lompang, boleh jugak guna loyang.
  3. Apabila telah sejuk, keluarkan dari cawan dan tabur kelapa parut.

Note: Setiap kali sebelum masukkan campuran tepung, biarkan cawan atau loyang panas di dalam kukusan selama 3 minit supaya tidak melekat.

Share:

No comments: