If you think well, you cook well...

Kari Udang Thai



Bahan-bahan

300gm udang (medium saiz) - dibuang kepala dan ekor dan dibasuh bersih-bersih . Toskan.
1/2 cawan santan
1 biji limau nipis - diambil airnya
1 biji tomato - dibelah empat
1 biji cili merah - dibelah dua
Garam secukup rasa

*6 ulas bawang merah
*4 ulas bawang putih
*2 batang serai
*6 biji cili merah (kalau suka pedas, boleh tambah sedikit cili padi
*Bahan-bahan ini dikisar sekali sampai halus

Cara memasak
  1. Panaskan periuk dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Biarkan garing dan naik baunya.
  2. Masukkan udang dan kacau rata.
  3. Masukkan santan, tomato dan cili merah. Biarkan mendidih dengan api yang perlahan dan kuahnya agak pekat.
  4. Sebelum angkat, masukkan air limau nipis dan garam.
Share:

No comments: