If you think well, you cook well...

Ikan masak lada

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan (tak kira ikan apa) - dibersihkan, bubuh garam kunyit dan digoreng
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 biji cili hijau - dihiris memanjang
1 biji cili merah - dihiris memanjang
Sedikit asam jawa - di perah ambil airnya
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Sedikit kunyit serbuk(optional)

Blend bahan2 berikut:

2 sudu teh lada hitam
2 sudu teh jintan putih
1/4 inci halia
6 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang telah diblend hingga garing.
  2. Kalau suka masukkan sedikit kunyit serbuk.
  3. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan ikan, bawang besar, cili merah, cili hijau.
  5. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa.
  6. Masak sehingga kuahnya agak pekat.

Note: Sesuai untuk ibu yang dalam pantang. Boleh juga gantikan ikan dengan hati, limpa, daging atau ayam. Orang yang bukan dalam pantang pun boleh makan. Kalau tak makan pedas, kurangkan lada hitam.
Share:

No comments: